11 Okt 2010 kl: 00:00

Så hittar du drömjobbet med Twitter

Det kostar ingenting och är superenkelt för ett företag eller privatperson att kasta ut en jobbannons på Twitter. Det innebär att du kan hitta massor av jobbförfrågningar här som aldrig dyker upp i andra listningar och på andra platsannonssajter. Dessutom lägger de flesta jobbsajter, som Manpower, Adecco och Stepstone ut sina jobb även på Twitter. Kort sagt: Twitter är en bra kanal att söka jobb via, speciellt om det gäller arbeten inom webb, media, IT, pr, reklam och politik − men även flera traditionella företag har tagit steget in i mikrobloggsfären.

Hur gör man då?

På Twitter kan man tagga sin inlägg med hashtags – ord som föregås av ett #-tecken – för att berätta vilket ämne man skriver om. Dessa kan du sedan lätt söka på, och då få upp alla inlägg kring detta ämne. En populär hashtag är #nyttjobb som i snitt används femton till tjugo gånger i timmen. Söker du jobb är det alltså en bra idé att leta jobbannonser genom en sökning på denna hashtag. Du kan även marknadsföra dig själv genom att posta ett inlägg om vem du är och att du söker jobb och tagga det med #nyttjobb.

Ytterligare några hashtags att testa att söka på är #jobb, #rekrytering och #nytt (då det är ett vanligt misstag att särskriva ”nytt jobb” och då blir endast ”nytt” hashtaggen).

När du bläddrar igenom sökresultaten är chansen stor att du hittar nya platsannonsförmedlare eller spännande företag du inte kände till. Gå in och läs mer på deras Twittersidor och följ dem! Glöm inte att också följa dina drömföretag och favoritjobbsajter. Och varför inte ta kontakt?

Se till att din Twitterbiografi innehåller information om din utbildning, yrkesbakgrund, speciell kompetens, vilken typ av jobb du söker och en länk till ditt CV. Så att rekryterare som hittar dig lätt får koll på vem du är och vad du kan, och vill. Och tänk på att om du twittrar själv ska dina tweets vara intressanta och gärna avslöja vem du är och vad du kan – men framförallt inte avslöja något du inte vill att rekryterare ska få reda på.

 

Här hittar du fler konkreta tips på hur du kan använda Twitter, Facebook, LinkedIn och en egen blogg för att hitta drömjobbet!