Så hittar du din talang
20 Dec 2012 kl: 00:00

Så hittar du din talang

 

Johannes Hansen är föreläsaren och rådgivaren som trots sina unga år redan coachar såväl toppchefer i storbolag som sportstjärnor och prisbelönta entreprenörer i hur de ska maximera sin talang för att nå sin fulla potential.

– Jag tror att alla människor har någon form av gåva eller talang som de kan ge till sin omvärld, till en arbetsgivare eller till sig själva. Det gäller bara att upptäcka den.

 

Dåligt självförtroende

Johannes, som växte upp i en by utanför Borlänge, var under sin uppväxt långt ifrån den självsäkre, charmige och världsvane person han är i dag. Han hindrades i skolan av sitt dåliga självförtroende och trodde aldrig att han skulle våga förverkliga sina drömmar. Han började tidigt läsa böcker om personlig utveckling vilket ledde till att han som tjugo-åring åkte till USA för att utbilda sig inom personlig utveckling. Ett stort steg för killen som hade svårt för sociala situationer och som fick black out när han pratade inför folk.

Han trotsade sina rädslor. Och det ledde till att hans trygghetszon växte parallellt med självförtroendet.

I dag är Johannes talang att utveckla ­andra och de senaste fem åren har han åkt land och rike runt för att inspirera till hur man får ut så mycket som möjligt av sitt liv.

Hur gör man för att hitta sin talang?
– För det första kanske det inte bara är fråga om en specifik gåva. De flesta människor har flera. Mitt råd är att inte bestämma sig för att göra en sak i resten av ditt liv utan istället upptäcka vad du tycker är roligt genom att testa på många olika saker. Lev för att lära dig saker istället för att nå ett specifikt mål.

– Tillbringa inte dina dagar med att jämföra dig eller se på när andra lever sitt liv. Testa istället det du tycker verkar spännade och inspirerande. Köp hem ett staffli, res iväg och upptäck andra kulturer eller berätta för chefen om var du vill i företaget. Det är bara du och dina rädslor som stoppar dig från att förverkliga dig själv. När du väl hittat något som du verkligen älskar att göra gäller det att ägna otroligt mycket tid och energi till det. Det handlar ofta om att bli både kär och besatt för att utveckla sin talang.

 

Personlig utveckling

När Johannes började plugga personlig utveckling som 16-åring var han oerhört fokuserad på det och läste flera timmar om dagen.
– Tränar du en timme varje dag hela året motsvarar det nio arbetsveckor. Vem som helst kan bli riktigt bra på något om de verkligen väljer att satsa.

Men det räcker inte att vara bra på något. Du måste våga ta risker också. Johannes menar att ju oftare du utsätter dig för något som du inte vågar, ju mer växer också din modmuskel­. Men för att musklerna ska växa måste du träna ­regelbundet. Just nu jobbar Johannes med ­projektet ”Fuck your fears” som inom kort ­kommer att resultera i en bok.

– Jag recenserar rädslor och fobier. Vem som helst får skicka in utmaningar som jag sedan ska utföra. Vi väljer ut ett antal som jag testar och antingen filmar och lägger ut på min videoblogg eller så skriver jag ett kapitel om det i boken. Det kan vara allt från att gå in i en butik och skapa 60 sekunders pinsam tystnad med butiksbiträdet, gå före i kön till en bankomat eller gå upp på scen inför ­tusentals människor oförberedd för att utmana mina rädslor och träna mitt mod.

 

Känslor tabu

Johannes tröttnade på att det är tabu att prata om rädslor, när det i själva verket är rädsla som hindrar oss från små och stora beslut varje dag.
– Dessutom vill jag uppmuntra andra att också göra något oväntat som de inte trodde att de skulle klara av, eller något som bara är jobbigt. Det stärker oss som människor enormt och visar oss att vi är kapabla till mer än vad vi tror, säger han och fortsätter.

– I mitt jobb träffar jag otroligt många duktiga människor. Människor som har flera hundra högskolepoäng och som har lyckats med att få sina absoluta drömjobb. Men att enbart ha hittat sin talang och att vara duktig räcker inte. Duktigheten är som startraketen för en rymdfärja, den kan få in dig på rätt spår, men det är modet som tar dig upp i atmosfären. Det är bara modiga människor som kan leva ett spännande och tillfredställande liv.

 

Så hittar du din talang

Börja prova dig fram
Du behöver inte veta exakt vad det är du älskar att göra för att börja prova dig fram. Om du tycker att något verkar intressant eller häftigt, ge det en chans. Det handlar inte om att bestämma sig, det handlar om att upptäcka vad du älskar att göra.

Ge det en chans
När du funnit något som inspirerar dig, ge det din kärlek, din tid och ditt fulla engagemang. Du måste ha ­tålamod för att upptäcka din gåva.

Begränsa dig inte
Låt inte människor lura dig att du måste bestämma dig för att göra en sak under resten av ditt liv. Talangfulla människor slutar aldrig att hitta nya områden att upptäcka och nya förmågor att utveckla. Det är viktigt för att fortsätta känna sig levande.

JOHANNES HANSEN

ÅLDER: 26

GÖR: Inspirationsföreläsare och utvecklingskonsult.

BOR: Djurmo.

UTBILDNING: Mentorskap och tusentals böcker.

BLIR INSPIRERAD AV: Jay Z och Moder Theresa.

GÖR ATT JAG TAPPAR LÅGAN: Människor som saknar självdistans.

 

I samarbete med våra kunder och partners

Insights:

Jobba hos Sveriges bästa arbetsgivare

 

SBS TV/KANAL 5
”Det är ett otroligt roligt jobb” Tv är ett medium som engagerar och väcker känslor. För Maria Wiss, ansvarig för Creative Sales, är det just det som är så roligt med att jobba på Kanal 5.

» ”Jag har haft flera spännande tjänster här”