Så hittar du arbetsglädjen i höst
12 Nov 2013 kl: 00:00

Så hittar du arbetsglädjen i höst

All forskning pekar på att det finns en stark länk mellan arbetsglädje och kreativitet, det som är gemensamt är lekfullheten. Det menar Samuel West, kreativitetsforskare vid Lunds universitet.

 

– Många blandar ihop seriositet och surhet. Det finns en missuppfattning om att du måste skapa dig en seriös roll på jobbet, för att du lättare ska bli tagen på allvar, men istället blir du allvarligare. Det är dumt om du vill bli mer kreativ. Det är en viktigt att du är trygg på ditt jobb, då blir du lättare kreativ. Våga göra misstag, släpp prestigen och låt dina galna idéer komma fram.

 

Tvärtom så kan en kreativ person som integrerar med sina kollegor komma med nya perspektiv som gör att företaget kan lösa problem, även fast mycket kan tyckas vara flamsande så kan det komma till nytta senare.

 

– Det handlar inte om att tänka utanför boxen varje dag, utan istället vara kreativ inom boxen.  Försök att angripa tråkiga arbetsuppgifter mer lekfullt. Då får du mer arbetsglädje, det finns hela tiden ett utrymme att vara kreativ, oavsett om det är mycket eller lite. Du kan skicka roliga mejl om du sitter på ett kontor, eller skämta med kunder om du jobbar i en butik. Kreativa arbetslag är inte alltid resultatinriktade och får in lekfullheten i vardagen. De prioriterar att ha roligt, säger Samuel West.

 

Så blir du mer kreativ på jobbet:

 

1. Gör något nytt varje dag. Det kan vara små saker som att ta en liten alternativ väg till jobbet.

 

2. Läs en tidning du inte annars läser. Du lär dig något nytt som du kanske har nytta av senare.·

 

3. Fika med en främling. Du kan fråga någon på bussen, eller bara någon du är nyfiken på.

 

4. Om du brukar sitta i en trist lokal eller framför en dator så kan du sätta dig på ett kafé eller på ett bibliotek. En ny miljö ger nya intryck och hjälper din kreativitet.

 

5. Om du måste lösa ett problem men har fastnat, kan du försöka föreställa dig hur till exempel James Bond eller drottning Silvia skulle lösa problemet. Bara genom att byta perspektiv så kommer du på nya idéer.

 

6. ”Move your ass and your mind will follow”. Lämna kontorsstolen och gå ut på en promenad. Eller om du står i en konferenslokal så försök att röra på dig.

Skicka jobbmejl där du formulerar dig annorlunda eller bifoga en rolig bild.

 

Källa: Samuel West, kreativitetsforskare vid Lunds Universitet