19 Nov 2009 kl: 00:00

Så hinner du läsa 100 bloggar om dan-och göra karriär på det

Konversationen har utspelat sig i verkligheten, och även om det var innan jag fick barn och blev chef är det signifikant för att a) det tar tid att underhålla sitt onlinenätverk och b) verkar vara så ofantligt svårt att förstå för en oinvigd. Varför lägger jag så mycket tid på internet? Hur hittar jag tiden och varför prioriterar jag nätet framför en god bok?

Jag tror att grundförutsättningen är att jag är en väldigt social person. När jag insåg att jag kunde få utlopp för detta på nätet var det början på en livslång kärleksaffär. Dynamiken, vänskapen och nördigheten som finns i sociala medier är beroendeframkallande. Det direkta utbytet och de ovärderliga relationer som alla frodas tack vare internet kan få mig att bli smått religiös.

Länge var jag nätfreak enbart i den privata sfären men så småningom har min insikt om sociala medier vuxit ihop med min yrkesroll som kommunikatör. Jag har skrivit på nätet sen 2001. Startade min första blogg julhelgen 2003. Var medarrangör på Bloggforum 2005. Rekryterade bloggar till MTV 2008. Drev en av de största bloggkampanjerna någonsin våren 2009.

Nu jobbar jag på www.domingopr.se, en nystartad pr-byrå där utgångspunkten är att främja intressanta dialoger kring varumärken, och mina privata kontakter i bloggvärlden har blivit en lika ovärderlig kontaktyta som rätt nummer till rätt journalist. Ungefär hälften av våra projekt använder kraften i sociala medier som främsta kanal.

Det som började med en nyfikenhet inför nya umgängesformer har vuxit till något jättestort och skapat hela min yrkesprofil. Och berikat mitt privata jag något så kolossalt mycket.

Och allt har – faktiskt – att göra med de där 4-5 timmarna jag dagligen lade på bloggandet för några år sedan. Där började min förståelse för formen och det var då jag träffade mina första bloggbästisar. Först senare insåg jag potentialen, för mig och för branschen.

Men hur hinner man hålla sig uppdaterad och samtidigt sköta jobb, familj och sin personliga hygien? Här är mina bästa tips:

• Det tar tid och energi att hålla sig uppdaterad. Prioritera att följa bloggsnackisar på samma sätt som du gör med traditionell omvärldsbevakning.

• Systematisera din bloggläsning. Följ alla favoriter (och dem du älskar att hata) via RSS-flöden. Det gör att du lätt kan scanna av de senaste inläggen när du får en stund över.

• Välj bort något annat (om du vill). Jag bakar inte och har nästan helt slutat sy, jag lägger hellre ensamtiden på kvällen på att blogga och läsa vad andra skrivit.

• Tänk utanför bubblan. Många fastnar i att läsa alltför likriktade sajter och skribenter. Vill du ha den verkliga kollen ska du läsa många olika typer av bloggar, från de ytligaste modebloggarna till de nördigaste techbloggarna.

• Om du väljer att kontakta bloggare: respektera dem och deras tid. Förutsättningen för en framgångsrik dialog med rätt bloggare är att vara ödmjuk inför deras kunskaper och infallsvinklar.