Så hanterar ni kärlek på jobbet
8 Nov 2013 kl: 00:00

Så hanterar ni kärlek på jobbet

Att kära ner sig i någon man jobbar med är egentligen inga konstigheter. Ni umgås hela dagarna och lär förmodligen känna varandra ganska bra. Vart tjugonde par i Sverige består i dag av två personer som jobbar ihop, enligt statistik från SCB.

 

Den yrkeskår som är bäst, eller värst (beroende på hur man ser det), på att falla för en kollega är läkare. 24 procent av denna medicinska expertis är tillsammans med någon annan i sjukhuskorridorerna. På andra plats hittar vi poliser och trea kommer juristerna.

 

Men hur ska du då bete dig när du väl trillat dit och fjärilarna i magen fladdrar så hårt att du nästan lyfter från marken? Här får du några tips på vägen, som gör kärleken på jobbet lite lättare att leva med, för alla inblandade.

 

1. Gå långsamt fram. Berätta inte för omgivningen för tidigt. Och dejta helst inte över- eller underställda. Att gå ut med sin chef eller en underställ slutar sällan väl. Som chef har du ansvar för att utvärdera de anställda och ta beslut om befordring eller löneförhöjning. Oavsett vad grunden för dina beslut är kommer de andra anställda misstänka att du favoriserar din partner. Som underordnad hamnar du i dubbel beroendeställning av din chef om du inleder ett förhållande med honom eller henne.

 

2. Om ni upptäcker att det är allvar mellan er och arbetsplatsen har en sträng policy mot att kollegor får vara ihop, kolla upp vad som gäller. Kanske behöver du prata med facket. Ha i åtanke att en av er kanske måste byta avdelning eller arbetsplats om ni skulle bli ett etablerat kärlekspar.

 

3. På jobbet är ni först och främst kollegor. Tänk på det. Lämna eventuella sura eller nykära miner hemma och bete er professionellt. Kom överens om hur ni ska uppträda när ni kliver in på arbetsplatsen.

 

4. Flirta inte med andra kollegor för att göra din partner avundsjuk.

 

5. Var inte för privat på jobbet. Berätta inte intima detaljer om din partner för kollegorna, det blir bara olustigt.

 

6. Ha en plan om det skulle ta slut. Tänk alltid på vilka konsekvenser ett eventuellt förhållande kan få – innan du inleder det. Fundera på om du verkligen skulle kunna fortsätta ha ett professionellt förhållande med personen om romansen tar slut.

7. Håll fingrarna i styr. Mejl är ett riskabelt kommunikationsmedel, så undvik att skriva långa smäktande kärleksförklaringar. För hur ofta har du inte tryckt på fel knapp och råkat skicka ett massmejl till alla på kontoret?

 

8. Var glad! Ni har hittat kärleken och det är inte alla som gör. Se till att njuta så mycket som möjligt av den när ni är lediga.