Så här i Halloween-tider tar vi på Shortcut upp något av det läskigaste som finns: en Karen på arbetsplatsen. Det senaste året har memes och skämt om personlighetstypen Karen fullkomligt exploderat på internet. Det är som att vi alla kollektivt har längtat efter att få sätta ord på det fenomen vi så väl känner igen. De drag som utgör en Karen verkar nämligen överskrida regions- och nationsgränser, och även (trots det kvinnliga namnet) könsgränser. Exempelvis har den före detta Amerikanska presidenten Donald Trump benämnts som “kungen av Karens”, medan entreprenören Elon Musk flitigt har kallats för “space Karen” på sociala medier.
För att kunna handskas med den där jobbiga personen på jobbet måste du först ta reda på om denne verkligen är en Karen. Enligt professor Heather Suzanne Woods, som har forskat på internetfenomenet, karaktäriseras personligheten Karen av följande:
- Hen känner sig berättigad till att kräva att saker ska ske på dennes villkor
- Hen känner en lust och ett begär att klaga på andra
- Hen är självisk i sina interaktioner med andra
- Hen letar fel på andra och är väldigt dömande
Andra stereotypa drag inkluderar en kort bob-frisyr, ett överdrivet Facebook-användande samt en misstro mot vaccin och forskning. På jobbet kan ett klassiskt Karen-beteende exempelvis handla om att skriva passivt-aggressiva emails, att kräva oresonliga saker av sina kollegor samt att snoka i kollegornas arbete och privatliv för att kunna finna fel. Det första du måste förstå när du konfronteras med en Karen är att denna person inte befinner sig på en rationell känslomässig nivå. En Karen ser nämligen på världen utifrån sitt eget självintresse, och är därför orubblig när det kommer till att inse sina egna fel och brister.
Så handskas du med en arg Karen
Först och främst – det finns inget en Karen älskar mer än att ställa till med en scen. Om en Karen upplever att någon har gjort fel så kommer den att attackera. Är papprena i en pärm organiserade i en ordning som inte duger? Har du råkat köpa fel sorts kaffe till maskinen? Har du sorterat filer på ett sätt som inte passar? Ja, då kommer det helt enkelt att bli bråk. Även om det är så att det är Karen som har fel är det bästa du kan göra i en sådan situation att inte argumentera tillbaka. När du reagerar på det sättet validerar du nämligen Karens uppfattning genom att bekräfta att det ligger någon form av rimlighet bakom denna persons argument.
Shortcuts råd är att inte själv sjunka till Karens nivå, eftersom det enda de vill är just att du reagerar. Känn istället sympati för personen som har så mycket hat inom sig, och ignorera således den helt påhittade konflikt som Karen vill att du engagerar dig i. Var lugn i alla lägen och backa iväg, det är nämligen det enda sättet på vilket du kan få personen att reflektera över sitt eget beteende.
En Karen representerar all frustration och ilska i samhället. Kom ihåg att ingen egentligen vill känna sig så, och att personen med det i tanke förtjänar din sympati och ditt medlidande. Djupt där inne finns förmodligen en vänlig och rimlig människa, men det kanske inte är värt besväret att försöka nå in. Du får nämligen väldigt sällan något mer tillbaka än ett nedlåtande svar eller ett plötsligt utbrott. Fokusera istället på ditt eget jobb och din egen glädje istället för att försöka dra Karen upp ur det mörka hål hen befinner sig i. Du kan tänka på dessa personer som orcherna i Sagan om Ringen – en gång var de nämligen alver, som för årtusenden sedan blev korrumperade av ondskan och nu lever ett liv i förbittring. Kanske inte en perfekt metafor, men ni fattar poängen.
Sammanfattningsvis, kom ihåg att om en Karen närmar sig dig med en uppsyn som vittnar om att hen är redo att attackera – se det för vad det är, det vill säga en person som gillar att skapa konflikter och söka efter fel för sitt eget nöjes skull. Karen har helt enkelt kommit på villovägar i livet, vilket har lett till en tro på att det enda sättet att bli lycklig är själv att trycka ned andra. Låt därför aldrig dig själv bli nedtryckt genom att inte engagera dig i onödiga, energislösande debatter.