14 Dec 2009 kl: 00:00

Så hanterar du din prestationsångest

FRÅGA:

Hej Emma!

Jag brukade älska att jobba. Jag har haft tur och kommit ganska långt i karriären. Jag är så rädd att någon ska komma på att jag är en bluff och egentligen inte alls är så bra som jag tyckts få omgivningen att tro.

Varje dag står jag inför utmaningar och får en enorm prestationsångest inför minsta lilla grej. Obehaget blir ständigt värre och värre. För ju längre jag kommer i min karriär desto större bli fallet till botten när jag misslyckas.

Vad kan jag göra åt det? Hur kan jag hantera stressande situationer där jag måste prestera?

Tacksamma hälsningar från mig

SVAR:

Hej du!

Tack för ditt mod att dela med dig av hur du känner. Att vara ärlig och tydlig med sig själv är bästa sättet för att kunna göra en förändring. Det låter som att det är just en förändring du vill ha. Glädjen tillbaka. Tro på dig själv. Lust och självförtroende inför det som är dina arbetsuppgifter.

Det första steget jag rekommenderar dig att ta är att sänka dig ribba på jobbet så att du oftare kan lyckas och bli nöjd med dina resultat. Vilken resultatribba hade du godkänt för någon annan? Sätt ordentliga gränser. Öva dig i att tacka nej till uppgifter och delegera. Kan du sätta gränser är det mycket enklare och göra det när du verkligen behöver. Öva din självkänsla genom att fokusera på dina härliga kvalitéer i smått och stort. Hitta en rutin när du dagligen letar det du är nöjd, stolt och tillfreds med i dig själv och ditt liv.

Lycka till i ditt arbete med dig själv. Du är allra viktigast i ditt liv.

Med värme Emma