Så hanterar du din jobbstress över jul
7 Dec 2021 kl: 00:00

Så hanterar du din jobbstress över jul

Egentligen är det ju bara jultomten som ska jobba hårt natten till julafton, tillsammans med alla tappra skiftarbetare. Ändå är det många som känner sig tvingade att ta med sig jobbet hem över jul. Det kan handla om att hålla koll på mailen, ta samtal eller jobba med övriga arbetsuppgifter. Ska det verkligen vara så? Det här är din guide till en lugnare jul.

Planera dina uppgifter
Hur mycket hinner du göra klart innan kontoret stänger ned för jul? Vad kan vänta tills januari? Gör gärna en lista på vad du behöver göra och hålla koll på, och bestäm sedan vilka dagar under julveckan som du kommer att arbeta med brådskande uppgifter eller finnas tillgänglig. Är du tydlig med att du just under juldagarna kommer vara otillgänglig, och sedan vad du kommer vara fokuserad på dagarna innan och efter, tydligör du för både dig själv och andra när du kommer finnas tillgänglig och med vad.

Prata med din chef och presentera din planering som en tydlig strategi. Det är viktigt att vara tydlig med vart dina gränser är, och har du redan en plan för hur du ska sköta dina arbetsuppgifter under jul så påvisar du även att du tänkt igenom allting ordentligt.

Ska du verkligen jobba på jul?
Det är lätt att drömma sig tillbaka till skoltiden när julen närmar sig. Borta är tiden när julen innebär lov, även för de flesta som går på universitetet, men det betyder inte att du ska behöva jobba under jul för det. Har du tagit ut semesterveckor ska jobbet självklart inte följa med hem, men för dig som förlitar dig på att det är röda dagar ser situationen annorlunda ut.

Tyvärr infinner sig årets jul på en helg, för många är det bara fredagen som tillkommer som ledig dag. Vissa arbetsgivare är mer genrösa och stänger ned kontoret i god tid innan de röda dagarna trots allt – be dem då förtydliga, gärna skriftligt, vad som kommer att gälla under dessa dagar så att du kan planera arbetet och din lediga tid med rätt förutsättningar.

Familestressen
För vissa är julen en ensam period, vilket kan skapa stress över allt man kan tänkas missa. För andra är det helt enkelt en press att hinna med allting, inte minst för barnföräldrar. Kraven på en perfekt julafton är tydligt marknadsförda och det är lätt att dras med i allt som förväntas stå framme när den tjugofjärde inträffar.

Känner du dig ensam är det nyttigt att våga prata om sin situation. Dessutom finns det många alternativ och tillställningar du kan ta del av under jul. Sök på vad som händer i ditt område på sociala media och solla runt bland evenemang. Vill du hellre vara själv, bestäm då på förhand vad du ska göra så att du slipper sitta rastlös och unna dig gärna något du annars brukar avstå från.

För den stressade föräldern, delegera tydligt emellan er vem som ska göra vad! Planeringen är alltid viktig, och glöm inte att er jul ska spela efter era egna regler och ingen annans. Det viktigaste är att julen faktiskt blir av, gärna med energi kvar att faktiskt njuta av dagen.

Hur kan du göra om stressen tar över helt?

Snabb andningsövning
På vårdguidens hemsida kan du läsa om en kort avslappningsmetod som tar max två minuter. Lägg dig på ett mjukt underlag eller sätt dig ner så du känner dig bekväm, ta djupa andetag och slappna av alla muskler – och spänn sedan hela kroppen samtidigt som du lyfter huvud, ben och armar några milimeter från golvet, samtidigt som du håller andan. Håll ställningen i minst femton sekunder, och andas sedan ut och luta dig tillbaka igen. Gör gärna om övningen flera gånger.

Fysisk aktivitet
Skippa inte gymmet i december bara för att det är kallt att ta sig dit. Fysisk aktivitet minskar stress, utöver de andra hälsofördelarna du får av att träna. Eller vad sägs som en mysig promenad med familjen ute i vinterlandet? Ja, såvida det inte är slask. Då förstår vi om du föredrar löpbandet.

Kreativ paus
Att vara produktiv i en mer avslappnad miljö kan vara ett roligt sätt att ta en paus från en stressig tillvaro. Varför inte lägga ett pussel i jul, eller testa på akvarellmålning? Det behöver inte se bra ut för att du ska känna dig avslappnad, och är ett perfekt tillfälle att få med någon annan i familjen för lite kvalitetstid tillsammans.

Ensamtiden är viktig
Att konstant vara och träffa människor tar energi, oavsett hur kul du tycker att det är. Glöm inte bort dig själv – ett enkelt tips är att planera in sin egentid så att den inte glöms bort. Här är det viktigt att ingen annan är inbjuden. Kanske vill du sitta en stund och läsa, meditiera, gå ut i naturen, eller bara spela lite tv-spel?