Här är verktygen du behöver för att briljera i provsituationen
Din framtid 16 Apr 2024 kl: 08:30

Här är verktygen du behöver för att briljera i provsituationen

Att skriva ett prov, oavsett vad det handlar om, är en stressig situation för de flesta. Ibland räcker inte tiden till, andra gånger har vi skapat fel förutsättningar för oss själva. I denna artikel kan du få de verktyg du behöver för att prestera på provet. 

Börja plugga i tid

Oavsett vad provet handlar om kan vi konstatera att det inte slutar bra när man börjar plugga kvällen innan. Så fort du vet att provet kommer att ske – lägg upp en planering. Är det något område du är extra osäker på, lägg då in fler uppgifter för att träna just det. Skulle det vara ett matteprov, fokusera då på de uppgifter du är mest osäker på. Det är mer sannolikt att ditt pluggande blir av om du planerar för det, därför är det ingen dum idé att schemalägga dina pluggsessioner. Ännu bättre är det om du planerar för vad du ska göra för uppgifter vid ett speciellt tillfälle. Att sätta undan en halvtimme eller timme om dagen en tid innan provet kan göra stor skillnad och göra att det känns mer överkomligt. 

Plugga på bästa sätt

Fundera över hur du lär dig på bästa sätt. Vissa vill sitta och läsa i en bok, andra tycker det är bättre att se på videos eller diskutera med en kompis. Oavsett vilken nivå du pluggar på, eller det är högskoleprovet du pluggar för – kan det vara värt att investera i en studiecoach som hjälper dig lösa de värsta knutarna. Att investera i sitt lärande är trots allt en investering i sin framtid. Det finns också en massa resurser online där du kan få hjälp med att plugga, till exempel på Allakando.

Förbered dig själv innan provet

För att du ska kunna prestera på ett prov behöver du inte bara kunskaperna som krävs – du behöver även rätt förutsättningar. Det går såklart inte att styra vilka uppgifter som kommer på provet, men du kan hjälpa dig själv på traven genom att ta hand om dig själv. Ät en ordentligt och näringsrik frukost innan det är dags för provet. Gå och lägg dig i tid kvällen innan och försök få en god natts sömn. Planera något kul efter provet att se framemot. 

Gör de lättaste uppgifterna först 

Vid provtillfällen har man ofta begränsat med tid, därför måste man nyttja den på bästa sätt. Så fort du får provet är det en bra idé att snabbt kolla igenom alla uppgifter. De som liknar de du har pluggat med är bäst att börja med. Oavsett hur provet kommer att betygsättas är det säkra poäng om du vet hur du ska göra. Är det någon uppgift som du inte har en aning om hur du ska lösa – hoppa över den och spara ifall du har tid över. 

Avdramatisera det hela

Även om det är ett prov som är väldigt viktigt, så gynnas du inte av att tänka på hur viktigt det är. Försök att tänka på att hela livet faktiskt inte står och faller med detta prov – livet går vidare även om det inte skulle gå så bra som du vill. Genom att ta ett djupt andetag och avdramatisera det hela kan du lägga den energin på att faktiskt prestera på testet.