Det här kan du jobba med om du vill slippa plugga
Din framtid 9 Maj 2024 kl: 14:56

Det här kan du jobba med om du vill slippa plugga

Skolan passar inte alla och alla utbildningar leder tyvärr inte alltid till jobb. Hur ska man tänka om man vill skaffa sig en bra karriär utan att plugga?

Låt mig gissa! Du är ung, trött på skolan och på att vara pank. Att plugga vidare i ytterligare tre år känns inte det minsta lockande, eller så har du bara ingen aning om vad du vill plugga. Det känns kanske stressigt, som att alla andra har listat ut hur livet ska gå till och du har ingen aning om någonting. Tro mig, du är inte ensam! Att plugga vidare är ingenting som behöver ske direkt, om ens alls. Det finns gott om jobb som du kan börja arbeta med redan nu, utan någon akademisk utbildning.

Butiksmedarbetare
Att jobba i butik innebär att du får göra många olika saker. Här handlar det om allt från att jobba i kassan, hjälpa kunder och få upp nya varor i hyllorna. Det passar dig som tycker om att prata med människor, är serviceinriktad och har en god organiseringsförmåga. Känner du att du saknar någon av de egenskaperna går det alltid att öva.

Lagerarbetare
Om du tyckte butiksjobbet lät kul men inte är så förtjust i tanken på kundservice kan lagerarbete vara ett bra alternativ för dig. I den här rollen är du ansvarig för att hantera och organisera varor på lagret, hålla ordning och se till att varorna är redo att skickas ut till butiken. Det är ett fysiskt krävande jobb som passar dig som gillar att arbeta i en strukturerad miljö och trivs med att ha en tydlig uppgift att utföra.

Receptionist
Olika företag och organisationer behöver en receptionist för att sköta den första kontakten med besökare och samtal. Som receptionist är du ansiktet utåt för företaget och ansvarig för att välkomna besökare, hantera telefonsamtal och administrativa uppgifter som att boka möten och hantera posten. Det är en mångsidig roll som passar dig som är serviceinriktad, har god kommunikationsförmåga och är van vid att hantera flera uppgifter samtidigt.

Brevbärare
Som brevbärare är du ansvarig för att leverera post till människors hem eller till företag. Här kommer du vara ansvarig för att sortera posten, planera vilken rutt du ska ta för att sedan leverera den. Detta kan göras med exempelvis bil, cykel eller en gåvagn. Det är ett jobb som passar dig som gillar att vara aktiv och att arbeta självständigt. 

Kundtjänst
Att arbeta inom kundtjänst innebär att du är företagets röst gentemot kunderna. Du hjälper kunder med frågor, reklamationer och andra ärenden via telefon, e-post eller chatt. Det är en viktig roll där du behöver vara lyhörd, tålmodig och ha förmågan att lösa problem på ett effektivt sätt. Det passar dig som trivs med att hjälpa andra och har en positiv inställning till att arbeta med människor.

Säljare
Som säljare har du möjlighet att tjäna bra pengar när du säljer produkter eller tjänster till kunder då många företag erbjuder provision. Din huvudsakliga uppgift är att övertyga kunder att köpa det du säljer genom att ge dem information, svara på frågor och skapa en positiv köpupplevelse. Det är en roll som passar dig som är självgående, har förmågan att bygga relationer och är driven att nå försäljningsmål.

Där ser du! Det finns en hel del olika jobb du skulle kunna ta dig ann utan att behöva studera i flera år först. Flera av dessa jobb är fullt möjliga att utvecklas och klättra uppåt på karrärstegen inom. Om inte annat kan de vara bra temporära jobb tills du hittar vad ditt hjärta klappar extra hårt för. Testa dig fram och stressa inte allt för mycket, det kommer bli bra!