Guide för dig som är nyexad
Din framtid 31 Maj 2024 kl: 10:57

Guide för dig som är nyexad

Äntligen kan du andas ut. Alla timmar du lagt ner på att plugga, gå på föreläsningar, skriva tentor och kanske även omtentor har äntligen lönat sig. Du klarade det, du har tagit examen!

Att ta examen kan innebära många olika känslor på samma gång. Glädje, för att du äntligen nått en av alla livets milstolpar. Lättnad, för att du kanske aldrig behöver plugga igen (om du inte vill). Sorg, för att du kommer sakna livet som student. Sist men inte minst; rädsla. En rädsla för vad framtiden har att erbjuda. Du är inte ensam i din upplevelse! Såhär navigerar du på jobbmarknaden efter många år av studerande.

Att söka jobb

En både spännande och jobbig del i att vara nyexad är att kasta sig ut i arbetsmarknaden för att hitta ett jobb. I en drömvärld så kommer det dyka upp en jobbannons hos ditt drömföretag, som letar efter någon med exakt dina kvalifikationer, erbjuder en hög lön och alla arbetsförmåner du kan tänka dig. Tyvärr ser verkligheten inte ut så för de allra flesta. Beroende på vilken bransch och stad och du söker jobb inom kan konkurrensen för ett nytt jobb se olika ut. Vissa lyckas få jobb innan de tagit examen och andra får söka jobb som om det vore ett heltidsjobb i sig. Så hur ska du tänka för att sticka ut på arbetsmarknaden?

Slarva inte med ditt CV

Ett CV är ofta det första intrycket en arbetsgivare får av dig. Se till att det ser professionellt ut och att allt du skrivit på det är nödvändigt för rollen du söker. Det ska gå snabbt för den som läser CV:t och bör därför vara tydligt. Berätta vilka erfarenheter du tar med dig från tidigare roller och varför de är värdefulla. Var noggrann när du skriver och undvik saker som stavfel eller liknande, det kan uppfattas som slarvigt. Be gärna några personer i din närhet att läsa igenom ditt CV och komma med feedback. 

Ha en uppdaterad Linkedin-profil

Precis som du jobbar på ditt CV bör du även göra med din linkedin-profil. Nej, du behöver inte posta statusar var och varannan dag. Men att uppdatera din profil med relevant information kan vara riktigt värdefullt. Speciellt när det kommer till vilka kompetenser du har. Om du söker ett jobb via Linkedin kan du ofta se att företagen listat ett antal kompetenser de tror behövs i rollen. Ju fler av dessa du har i din profil, desto mer relevant blir du för det företaget i din jobbansökan. Naturligtvis bör du vara ärlig här och se till att du faktiskt besitter de kompetenser som du lägger till.

Sök jobben du verkligen vill ha

Det kan kännas som att du måste söka varenda jobb du ser för att ha chansen att ens få ett jobb. Detta skulle potentiellt kunna leda till att du inte lägger ner särskilt mycket omsorg i dina ansökningar. Lägg mycket tid på de jobbansökningar du verkligen vill ha istället för att skriva ihop något snabbt personligt brev till ett företag som du inte bryr dig särskilt mycket om. Testa också att skicka ansökningar till företag som inte har någon jobbannons ute. Förklara vad de skulle dra för nytta av med just din kompetens och varför de behöver dig i teamet. Kanske vet de inte om att de behöver någon som du?

Brist på arbetslivserfarenhet
En sak många kan känna igen sig i på dagens arbetsmarknad är att många jobb söker en person med tidigare erfarenhet. Som nyexad kan det därför kännas hopplöst att läsa igenom alla jobbannonser. Du besitter en hel del kunskap som du inte får användning för på grund av att du inte har arbetat med den rent praktiskt. 

Något du kan göra om du upplever att du saknar den arbetslivserfarenhet som krävs är att söka en praktikplats. Detta är något som inte alla har möjlighet till då det oftast inte ger betalt. Vissa universitet erbjuder så kallade “Praktikkurser” som går att söka till, för att ändå kunna få ut CSN-lån under en viss tid. Att praktisera är en bra möjlighet för att lära sig en arbetsroll fullt ut. På det sättet kan du även knyta värdefulla kontakter inom branschen. Gör du riktigt bra ifrån dig finns det även möjlighet att företaget väljer att anställa dig efter din praktik. 

Glöm inte att ta det lugnt

Att vara arbetssökande är stressigt. Tänk på att allting kommer att lösa sig och rätt jobbmöjlighet kommer att dyka upp. Det är ingen mening med att söka jobb flera timmar om dagen utan ta det i din takt. Nu när du har lämnat exjobb och sena tentapluggskvällar bakom dig finns det äntligen tid för lite återhämtning. Njut av ledigheten och lita på att rätt möjlighet kommer när tiden är inne. Lycka till!