Så kan AI hjälpa dig landa drömjobbet
Din framtid 2 Maj 2024 kl: 08:00

Så kan AI hjälpa dig landa drömjobbet

Många har säkert hört att det går att använda AI för att skriva ett personligt brev eller vässa sitt CV, men visste du att du även kan använda AI som din personliga intervju-coach?

Många har säkert hört att det går att använda AI för att skriva ett personligt brev eller vässa sitt CV, men visste du att du även kan använda AI som din personliga intervju-coach? 

Att inte vara förberedd innan en arbetsintervju kan göra att det känns extra jobbigt och nervöst. Kanske har du tänkt igenom svar på vissa frågor som du tänker ska komma, till exempel bra och dåliga sidor, varför du vill jobba just där och vem du är. Men är du säker på att svaren är bra? Vad säger dem om dig? Vad gör du om det kommer en fråga du inte har svar på?

Genom att använda tjänster som exempelvis Chat GPT kan du få hjälp på traven med intervjun. Chat GPT är ett helt gratis AI-verktyg som du enkelt kan interagera med via en chatt. Ställ vilken fråga som helst och du får ett svar. I detta sammanhang kan du börja ställa en generell fråga som exempelvis hur du bör förbereda dig inför en arbetsintervju och vad du inte bör göra. Då kommer du få en lista med olika exempel på bra tips att tänka på inför och under intervjutillfället. Detta är kanske något du kunde gjort en enkel Google-sökning för att få svar på. Fördelen med AI är att du kan vara ännu mer specifik. 

Rollspela mot AI-botten

Börja med att be chatt-boten låtsas vara en rekryterare inom den specifika roll eller bransch du söker jobb inom. Ge även information om vad för sorts företag det handlar om, men undvik att ge ut känslig information. Be den om frågor som hade kunnat tänkas ställas vid ett intervjutillfälle. Det kan se ut såhär: “Du är en rekryterare inom IT-branschen och ska intervjua mig för en roll som systemutvecklare för ett stort internationellt bolag. Ta fram olika frågor som kan ställas under denna intervju”. Om du bara vill ha en fråga i taget kan du även lägga till det.

Läs igenom frågorna och ta en stund att reflektera över vad du hade svarat om du fått frågan på en arbetsintervju. Skriv vad du hade svarat och be om feedback. Här har du en möjlighet att diskutera och ta reda på vad du kan säga för att förbättra svaret. Ställ därför följdfrågor och var specifik. Kanske borde du berättat mer eller svarat mer utförligt? Kanske var svaret alldeles för långt? Det finns en mängd olika förbättringspotentialer som AI kan ge dig tips om. För att få det att kännas mer som en riktig intervju kan du också be Chat GPT ställa följdfrågor när du svarat och därefter ge feedback.

Testa dig fram

När du förbereder dig inför intervjun med hjälp av AI så är det bra om du är kreativ. Ha roligt med det och ställ alla frågor du kan komma på. Ingen fråga är för dum i vanliga fall och nu är det dessutom en AI-bot du pratar med. När du upplever att du känner att du fått ett hum om vad som är bra och vad som är mindre bra kan du även öva på att säga svaren högt för dig själv. Du behöver inte kunna något utantill, då kan det låta inövat. Däremot är det bra att känna att du är lika bekväm med svaren när du pratar som när du skriver. 

Sist men inte minst, kom också ihåg att ta Chat GPT med en nypa salt. Du kan få många bra tips med hjälp av AI, men det fungerar inte felfritt. Lita på din magkänsla och använd sunt förnuft. 

Lycka till nu!