Närma dig drömjobbet – oavsett bransch
Din framtid 23 Maj 2024 kl: 08:25

Närma dig drömjobbet – oavsett bransch

Har du tagit ett jobb på en arbetsplats som du inte vill vara på, helt i motsats till ditt drömjobb? Låt inte resan mot din drömkarriär stå still för det!

Väntar du fortfarande på att landa ditt drömjobb? I dagens rådande arbetsmarknad kan du, beroende på bransch, behöva ta ett jobb du inte riktigt vill ha. Självklart kan det faktiska drömjobbet vara olika svårt att nå, beroende på ambition. Likväl har du som läser förmodligen ett tydligt karriärsmål, och har du inte tagit dig dit än kan det kännas jobbigt att på grund av ekonomin behöva ta helt fel jobb, sett till dina ambitioner.

En mer optimistisk tankegång är att ditt nuvarande jobb, även om det inte ens är rätt bransch du befinner dig i, fortfarande bör ses som en plats där du kan växa professionellt. Anstränger du dig på att förbättra dina färdigheter kommer du inte bara växa på din nuvarande arbetsplas, men vara desto mer förbered för utmaningarna som kommer inom din önskade, framtida karriär.

Det är lätt att känna oro för att röra sig mot fel bransch. Att du inte får den erfarenheten som du egentligen behöver. Låt oss kika på några sätt som du kan utveckla dina önskade färdigheter på, redan på ditt nuvarande jobb.

Hitta möjligheterna i vardagen

Ditt jobb må skilja sig mot din faktiska dröm. Ändå går det att hitta rätt möjligheter att utvecklas på, så länge du aktivt letar. Om du exempelvis är en blivande journalist som fastnat på ett mer administrativt jobb kan du aktivt leta efter skrivprojekt där du kan lyfta fram dina färdigheter. Våga visa vad du går för och lyft fram din expertis. Det kan finnas projekt du inte känner till där din extra kompetens behövs. 

Prata med din chef

Om du inte är rädd för en utmaning så kommer du att utvecklas. Om du visar för din chef att du inte är rädd för att ta dig an tuffare arbetsuppgifter kommer du inte bara sticka ut i din arbetsgrupp, men utveckla din förmåga att ta dig an tuffa utmaningar där din problemlösning ställs på prov. Ett bra sätt att utveckla den egna förmågan på!

Blogga om ditt intresse

En blogg 2024 behöver inte vara långa artiklar i textformat. Det kan vara ett LinkedIn-konto, TikTok-videos eller varför inte ett bildspel på Instagram? Välj den platform du trivs bäst på och börja skapa ditt egna varumärke för det som du sysslar med.

Din blogg kan ge dig mycket nytta. Du kanske vill dela med dig av tips, göra research eller bygga en följarskala och börja tjäna pengar på din blogg. Oavsett så kommer din blog både föra dig närmare din önskade bransch, samt förbättra och vässa dina kunskaper kring ämnet.

Digitala kurser

Vill du lära dig mer och skaffa spetskompetenser är digitala kurser, så som dedikerade hemsidor samt distanskurser på Universitet och Folkskolor rätt väg att gå. Har du redan utbildat dig inom din önskade bransch är det här mer av en möjlighet att skaffa de där nichade, specifika spetskunskaperna du saknar. Ett exempel är att lära dig specifika programvaror kopplade till din karriärsstege.

Gå på evenemang

Håll koll på de senaste konferenserna, eventen och seminarierna. Inte minst de som är på plats, där du har möjlighet att mingla och utvidga ditt kontaktnät. Se till att lägga till folk på LinkedIn och följ de organisationer som aktivt håller i eller marknadsför typen av event som du vill gå på.

Voluntärarbeta

Kontakta non-profit organisationer och se om de behöver dina kunskaper. Voluntärarbete är inte bara en möjlighet att göra en god sak, men ger dig möjligheten att jobba nära din dröm och börja bygga på dina faktiskt erfarenheter. Ett snyggt inslag på ett CV!