Så blir du mer produktiv med hjälp av musik
Din livsstil 18 Apr 2024 kl: 08:00

Så blir du mer produktiv med hjälp av musik

Lägg den tuffa jobbveckan bakom dig! Det enda du behöver är ett par hörlurar och en evidensbaserad spellista med väl utvald musik för att bli det där produktivitetsmonstret du alltid drömt om.

Det sista lyftet på gymmet eller den där extra kilometern på löpbandet. Din räddning på den högljudda bussresan eller i det öppna kontorslandskapet. Förmodligen är du redan bekant med musik som verktyg i vardagen! Men vad händer när vi börjar använda oss av musik för att bli riktiga produktivitetsmonster? 

Hjärnans omedvetna förmågor
“Kan du sänka volymen, tack?” Vad som kan tänkas kicka igång den ena kollegas arbete kan sänka den andres. Och visst, vill du spela musik på arbetsplatsen för att psyka den där kollegan som alltid tycks få mer gjort än dig tänker vi inte stå i vägen. Vad vi däremot tänker spendera tid på i dagens inlägg är musik som du kan ha i hörlurarna, och på så sätt få en vetenskapligt bevisad effekt. Häftigt va? Låt oss berätta mer!

Vår hjärna har två olika sätt att koncentrera sig på. Den ena är mer medveten och den andra omedveten. Sistnämnda innebär att koncentrationen riktar sig mot det som våra sinnen uppfattar som viktigt. Den omedvetna koncentrationen har en enklare mekanik, jobbar snabbt, men tar för den delen inte heller en paus när vi aktiverar vår medvetna koncentration.

Kruxet blir när du behöver koncentrera dig på någonting lite tråkigare. Då blir nämligen vår omedvetna koncentration mer potent. Och en överstimulerad hjärna på jobbet kommer bara sakta ner dig. 

Med andra ord, då kan det vara dags att slå på spellistan.

Genre spelar roll
Vad händer med hjärnan när vi lyssnar på musik? Att förhöja ett arbetspass med pulshöjande house, starta morgonen med ett harmoniskt alarm eller förgylla arbetsdagarna med sin favoritmusik är inga världsförändrande tips. Låt oss istället tänka på musiken som en superkraft, som kan hjälpa dig bli bättre på det du gör i stunden. Musik engagerar nämligen områden i hjärnan som får dig att koncentrera dig bättre.

Vare sig du är stressad över nästa tentaperiod eller en tight deadline, är stressnivån hög kan det bli svårt att sortera tankar och vara produktiv. Vilken tur att musik även kan hjälpa dig hålla stressnivåerna nere. 

Är du riktigt nyfiken på hur musik kan fungera för att reducera stress, kan du testa dessa låtar som har haft en vetenskapligt bevisad effekt av stresshantering.

5 tips för en musikalisk arbetsdag

Hitta bakgrundsmusik som passar dig

Jobbar du bäst till Mozarts fridfulla orkester, när du sjunger med till Rihanna eller din hårdaste Metallica-dänga? Oavsett så kommer musiken minsta störningar och brus i din omgivning och hålla koncentrationen på styr. Vi på redaktionen avgränsar oss till instrumental musik här, som gör att vi kan hålla rätt spår och därmed få till den där produktiva måndagseftermiddagen! Varva gärna spellistan med några av de evidensbaserade låtarna vi tipsade om i tidigare stycken.

Melodi före lyrik
På tal om instrumentell musik! Frågan är nämligen egentligen om det är musik, eller just melodier, som är det som påverkar vår hjärna positivt i dessa sammanhang. Ljud där någon pratar, rappar eller sjunger riskerar nämligen ha motsatt effekt på din koncentrationsnivå. Därför rekommenderar vi dig att istället testa på mer instrumentella genrer.

Ha inte för hög volym
Genom att lyssna på musik med en rimlig nivå på ljudet, sägs musik kunna ge en mer avslappnande effekt vilket kommer att stärka din uthållighet då du koncentrerar dig på en uppgift. Här är brusreducerande hörlurar extra viktigt, då du inte behöver ha lika hög volym för att stänga ute diverse oljud.

Undvik dina favoritlåtar
Det kan kännas svårt att välja bort favorit-spelistan, men vill du få något gjort kan det mycket väl visa sig vara värt det. Forskning visar nämligen att “emotionella kopplingen till ens favoritlåtar gör att man lätt fokuserar mer på musiken än det man ska läsa”. Så lyssna för all del på din favoritmusik, men när målet är att höja din koncentration rekommenderar vi andra alternativ.

Testa vilken musik som passar dig
Våga testa dig fram i jakten på att bli ett produktivitetsmonster. Gå mot genrer du är ovan vid och utmana dig själv. För i slutändan handlar det om vad som passar för just din hjärna. Kanske är det musik med ett högre tempo som behövs för att du ska koncentrera dig bättre? Sätt spellistorna på prov och skriv ner dina resultat, tills du korat en enfaldig vinnare. Vi lovar att du kommer ta dina kollegor med storm när du hittat rätt.