Tjäna pengar på det du tycker är kul – gör ett sidoprojekt av din hobby
Din livsstil 21 Sep 2023 kl: 14:21

Tjäna pengar på det du tycker är kul – gör ett sidoprojekt av din hobby

Att starta ett sidoprojekt för att tjäna lite extra pengar på sin hobby är en smart idé som kan ge många fördelar. Förutom att tjäna pengar kan det också vara ett sätt att utforska och utveckla sin hobby på ett nytt sätt, samt att träffa likasinnade människor och att ha något konkret som driver intresset framåt.

När det gäller att starta företag baserat på ett sidoprojekt är det viktigt att tänka på några viktiga faktorer. För det första bör du välja en hobby som du verkligen brinner för och som du är beredd att ägna mycket tid och energi åt. Det är också viktigt att ha en klar idé om vad du vill uppnå med ditt sidoprojekt, vilka mål du har och en idé om hur du ska nå dem.

Att göra produkt av din hobby – Carl Lekvall, grundare av Arkivet

Baserat på mitt historieintresse var min idé var att sälja posters av gamla historiska motiv. När det gäller att tjäna pengar på gamla posters, kartor och foton finns det flera olika sätt att gå tillväga. En möjlighet är att köpa in gamla posters, kartor och foton på loppmarknader eller online och sedan sälja dem vidare till samlare och intresserade köpare. Detta kräver att du har kunskap om olika typer av posters, kartor och foton, samt om vad som är eftertraktat och vad som inte är det.

En annan möjlighet är att skapa egna reproduktioner av gamla posters, kartor och foton och sälja dem online. Detta kan vara ett mer hållbart alternativ, då du inte behöver köpa in original och riskera att de skadas eller försvinner. Du kan också sätta din egen prägel på reproduktionerna genom att göra dem i olika storlekar, på olika material eller med olika ramar. 

www.arkivet.io kan du Carl’s sidoprojekt.

Hållbarhet istället för plastfodral – Fredrik Stenvinkel, grundare av 15:21

15:21 kommer från en vilja om att bryta mönster (tänk hetskonsumtion, dåliga materialval, open loop etc) och återvända till något mer naturnära.

Ett vanligt missförstånd är att kork inte är material eller en produkt som kan framställas på ett hållbart sätt, men faktum är att ju mer kork som tillverkas och används – desto bättre är det för naturen.

Kork skördas hållbart från trädets bark, som sedan växer tillbaka, vilket gör den till ett verkligt förnybart material. Kommersiell användning av kork absorberar stora mängder koldioxid och korkeken behöver varken bevattning eller bekämpningsmedel.

Vår idé handlar om att kombinera skandinavisk enkelhet med naturens egna estetik, praktisk funktionalitet och en produktionsmetod som faktiskt skyddar naturen istället för att exploatera den.

Mitt tips till andra är att våga bryta mönster och utmana traditionella branscher. Tittar man på start-ups som får medieutrymme idag har de allra flesta en sak gemensamt – hållbarhet är integrerat i själva affärsidén.

www.1521store.com kan du hitta Fredrik’s sidoprojekt.

Hitta rätt plattformar

När du startar ett sidoprojekt där du säljer något är det viktigt att ha en tydlig plan för marknadsföring och försäljning. Du kan sälja via online marknadsplatser, sociala medier eller en egen webbplats. Det är också viktigt att ha ett konsekvent varumärkesutseende och att kommunicera tydligt med dina kunder om produktens historia och ursprung. Bra plattformar att lära sig mer om kan vara Shopify, Meta och Pinterest, samt Google Ads. Det finns bra tutorials att använda sig av och plattformarna är generellt så pass användarvänliga att nästan vem som helst kan starta och marknadsföra en e-handel.

I slutändan är det viktigaste att ha roligt och att njuta av din hobby samtidigt som du tjänar pengar på den. Med rätt strategi och planering kan du skapa ett lönsamt sidoprojekt och kanske till och med växa det till något större över tid.

Har du tips på flera entreprenörer eller hobbyprojekt? Tipsa gärna redaktion@shortcut.se