Så hanterar du de olika kontorsarketyperna: en överlevnadsguide
Din karriär 20 Maj 2022 kl: 09:00

Så hanterar du de olika kontorsarketyperna: en överlevnadsguide

Arketyp 1: Den lata men smarta

Beskrivning
Denna person är en av de absolut farligaste på vår lista, eftersom den besitter en bred verktygslåda av hämmande egenskaper som kan försämra din dag. Personen trivs bäst i sitt naturliga habitat, vilket är det horisontella läget på kontorsstolen. Låt dock inte denna persons slöa yttre lura dig – latheten är nämligen minutiöst kalkylerad. Denna person har full koll på exakt vilka stunder som chefer eller administratörer vandrar förbi. Först då, snabbt som en räv, skjuter den sig upp ur stolen och ser nästan ut som hen hittar meningen med livet bland tangenterna. Detta uppskattas såklart av chefen, som öser ur sig beröm utan att veta den hemska sanningen.

Risk och åtgärd

Risken är konstant. Denna person löper alltid risk att missa deadlines eller möten, vilket indirekt kan påverka ditt arbete. Det är nästan ännu störigare att du tvingas bevittna personens lathet medan du själv jobbar på. Här sitter du och anstränger dig medan personen mittemot underhåller sig själv med kattungar på mobilen? Vi på Shortcut rekommenderar dig att i detta läge försöka bli kompis med kontorets tjallare eller chef – se också till att vara uppdaterad på deras favoritintressen så de alltid besöker dig oväntat och då får se hur den Lata men Smarta beter sig i verkligheten.

 

Arketyp 2: Lunch-galningen

Beskrivning

Denna person kommer endast att påverka dig negativt i en timme under dagen – på lunchen. Men gud vilken jobbig timme det är. Det du ska komma ihåg är att personen i fråga inte har någon avsikt att vara så skräckinjagande, men som vi alla vet så kan en person mena väl med sin gulasch men ändå såra någon annans känslor. När personen öppnar sin matlåda vill din kropp stänga av både synen och luktsinnet, och du bävar inför vad som ska ske härnäst: kommer det vara tonfiskröra med lök? Köttbullar med odefinierbar sås? Ett veganskt, spirituellt hopkok som förgör andningsvägar? Vad det än är – lycka till.

Risk och åtgärd

Risken är kortvarig och är koncentrerad till en specifik geografisk position, men det kan också sänka din livskvalitet. Åtgärden är enkel: härliga parkluncher under det varma halvåret och gåvor i form av kokböcker under Secret Santa – med vissa sidor utslitna. 

 

Arketyp 3: Historieberättaren från helvetet

Beskrivning

Du kommer in första dagen på jobbet och hälsar för första på gången din kontorsgranne, varpå denne säger något i stil med “hej, jag heter Danne och jobbar med IT. Min mamma var spelmissbrukare, det är därför jag har trust issues”. Under er tid tillsammans kommer du att få reda på exakt allt om den här personen, eftersom att denne på ett helt gränslöst sätt berättar allt om sitt liv för dig. Allt. Från barndomens trauman till den chockerande detaljrika visiten till husläkaren. Denna persons tunga är som en fladdrande flagga i en storm som ständigt smattrar. Dina öron kommer med tiden att bli överkänslig mot de ljudfrekvenser som personens röst befinner sig på. Det är din kropps tappra försök att varna dig och att ge dig tid att fly. Men ack, i ett trångt fikarum eller i kön till foodtrucken finns det ingen räddning.

Risk och åtgärd

Risken för dig är att du utvecklar lätt galenskap efter en tid. Det enda du kan göra i detta läge är att använda personens styrkor för egen vinning. Du kan exempelvis, på samma gränslösa sätt, berätta om hur du som barn utvecklade samtalsfobi efter att din pappa hade det klassiska “blommor och bin”-snacket. Köp sedan ett par riktigt bra hörlurar och låtsas få traumatiska flashbacks varje gång personen försöker prata med dig. 

 

Arketyp 4: Narcissisten

Beskrivning

Narcissisten kommer att gå över lik för att boosta sitt ego. Denna person är ofta bästis med cheferna, samtidigt som den ser ned på kollegor som hen uppfattar besitter en lägre social ställning. Det värsta är att denna person kommer att göra allt för att förstärka den sociala hierarkin på arbetsplatsen till sin egen fördel. Det innebär att denna person använder härskartekniker, mobbning och fulspel för att stärka sin egen position eller trycka ned andra. När du först träffar personen kommer den att vara hur snäll som helst och generös med komplimanger – men låt dig inte luras. Detta är bara första steget i att försöka manipulera dig. Genom att lära känna dig nosar narcissisten reda på dina styrkor och svagheter för att se om du är en person att smöra för eller att frysa ut.

Risk och åtgärd

Att arbeta med en narcissist är väldigt riskfyllt, eftersom att du aldrig vet vart du har den. Om du är för stark så kommer narcissisten med alla möjliga medel att försöka trycka ned dig, och om du är svag är du ett lätt offer. Denna person har ofta en lojal hantlangare på kontoret som hjälper och beundrar narcissisten enormt. Hantlangaren är ofta en svag person som blivit utvald just för att narcissisten älskar att sola sig i kollegans uppskattning och beundran (tänk relationen mellan Regina George och Gretchen Wieners i Mean Girls). Det bästa du kan göra är att positionera dig i ett läge när narcissisten känner att den måste smöra för dig för att även du ska bli en del av dennes fan-club. Anlägg därför en lätt skepticism när den pratar och framställ dig själv som en person med väldigt stark integritet. Skapa starka vänskapsband med övriga kollegor så att narcissisten inte kan vända personerna emot dig.