Så gör du succé första tiden
9 Okt 2010 kl: 00:00

Så gör du succé första tiden

SMYGTRÄNA PÅ KONTORSETIKETTEN.
Segla inte in på kontoret första dagen utan att ha tagit reda på förutsättningarna. Ring personalavdelningen eller din blivande chef och ta reda på vad du kommer att ägna dig åt under dina första dagar. Passa på att fråga om det är kostym eller jeans som är standardklädsel om du är osäker.
Oroar du dig för vad du ska ha på dig första dagen? Här är Campus lista över de tre värsta klädmissarna när man är ny på jobbet.

1. KLÄDER MED BUDSKAP Låt dina kollegor lära känna dig innan de frontas med t-shirtbudskap som ”Die brat, die”, ”My Bush makes love not war”, eller ”I kväll får 107 svenskar gonorré”.

2. KNÄPP IGEN! Att vara en sexbomb kan visserligen öppna dörrar i arbetslivet, men är det så du vill göra karriär? Undvik djupa urringningar, jättekorta kjolar och för tajta och små kläder (ja, det gäller även killar).

3. HEL OCH REN! Det låter enkelt, men så många missar det. Undvik kläder med fläckar, men tänk också på hur de luktar och om de är skrynkliga.

SLÄCK FLITENS NATTLAMPA. Planerar du att ge ett gott intryck genom att komma extra tidigt till jobbet och vara bland de sista som släcker kontorslampan under den första veckan? Då är det dags att tänka om. Gå inte ut för hårt den första veckan, risken finns att du sedan inte orkar upprätthålla samma tempo. Dyk i stället upp på jobbet i tid och försök undvika att jobba över. Annars ser det ut som att du inte klarar ditt arbete. Har du saker som du inte hunnit med – gör dem hemma i stället.

LUGN SOM EN FILBUNKE. Undvik att visa dig stressad eller utbrista ”nej, jag kan inte göra en enda kalkyl till förrän jag har fått i mig en rejäl latte”. Naturligtvis känner du dig förvirrad de första dagarna, men plocka fram skådespelartalangerna inför kollegor och chefer i början.
Studera jobbritualerna. Småpratar folk innan de sätter igång med dagens arbete? Sitter chefen och häckar inne på sitt kontor hela dagarna? Spionera och lär dig hur saker funkar på just din arbetsplats.

MINGLA MEDVETET. Ha som målsättning att bekanta dig med två eller tre nya personer varje dag. Och begränsa inte minglandet bara till de som arbetar på samma nivå som du själv. Bygg ditt nätverk både uppåt och neråt i företagshierarkin.

KOLLA LUNCHTRADITIONERNA
Det enklaste sättet att lära känna alla nya kollegor är att käka lunch med dem. Därför kan det vara smart att kolla läget inför lunchrasten redan första dagen. Var käkar de? Äter alla tillsammans? Tar alla med sig mat­låda hemifrån eller går alla ut och käkar? Se och härma, åtminstone de första veckorna. Ta med matlåda första dagen för säkerhetsskull men göm den i kylen om det visar sig att alla går ut och äter.

VÅGA FRÅGA
Bästa öppningsrepliken under din första vecka: ”Hej, jag är ny här” följt av den fråga du vill ställa. De flesta människor älskar att 1) prata om sitt jobb, 2) hjälpa andra, för då känner de sig viktiga och behövda. Utnyttja det.

MÅSTE MAN DRICKA KAFFET?
Det sociala spelet på en arbetsplats sker framför allt på ett ställe: kring kaffemaskinen. Det är här man snackar om vad som händer i helgen och delar med sig av värdefullt skvaller om jobbarkompisarna. Så vad gör du om du verkligen hatar kaffe? Det finns tre alternativ. Antingen fejkar du. Bara för att muggen är full av det svarta giftet betyder det ju inte att du måste dricka det. Eller så ger du dig fan på att lära dig tycka om det – här är mycket socker och mjölk ett hett tips. En tredje variant är att helt enkelt skita i det. Ärligt talat är ju läsk ganska mycket godare, även om det inte är det allra mest vuxna alternativet.

TA DET LUGNT MED ÖLEN
Fredagsöl med de nya kollegorna? Det är lätt att titta för djupt i flaskan när man är ny och nervös. Vårt tips: sippa på ett glas vin eller en öl och dra dig hemåt efter max två timmar. De roliga party­kvällarna med arbetskompisarna kommer senare, vi lovar!

BE OM EN UTVÄRDERING
Även om du inte kommer att jobba kvar för all framtid kan det vara smart att spela dina kort rätt – om inte annat för att få fina referenser inför framtiden. En bra idé är därför att efter några veckor på jobbet be om en avstämning med din närmaste chef – hur tycker han eller hon att det går för dig? Vad skulle du kunna göra bättre?