Så gör du kroppspråket till en maktfaktor
1 Okt 2013 kl: 00:00

Så gör du kroppspråket till en maktfaktor

Det är knappast någon nyhet att kroppspråket utgör en ofantligt stor del av hur vi kommunicerar med andra människor. Experter pekar på att mellan 55–90 procent handlar om annat än orden vi säger. Detta är givetvis något som kan användas i karriärsynpunkt.

När du ska ha ett viktigt möte, löneförhandla, föreläsa, träffa nya kollegor eller säjla in dig själv är det onekligen bra att ha koll på vad kroppen har för sig. Får du kontroll över detta har du också en enorm makt att påverka andra människor, liksom din egen position gentemot andra.

Deborah Gruenfeld är professor i ledarskap och organisationsbeteende vid Stanford University och föreläser om makt och kroppsspråk. I en Youtube-video pratar hon om att det gäller att bli medveten om vilka signaler man skickar ut, och hur man kan använda sig av dem för att ta kontroll över situationen man befinner sig i. Det handlar alltså om ett strategiskt arbete där speciellt två faktorer är viktiga.

– Visa att du är auktoritär och att det är du som bestämmer. För att kunna göra det måste du skärma av dig själv från andra människor och prioritera din kunskap och erfarenhet framför andras. Det handlar om att kontrollera andras beteende istället för att ta order.

Men lika viktigt är det att vara precis tvärt om.

–  Människor ska också kunna komma till dig med vad de än har på hjärtat och relatera till dig på en mänsklig nivå. Det här är lika viktigt som att vara auktoritär.

Någon som ser sig själv som auktoritär och beter sig däräfter benämner hon som hög rank, och den som istället gör sig liten, låg rank. Att känna igen en person med hög rank är lätt, menar Deborah Gruenfeld.

– De är avslappnade och öppna. När du står högst upp på toppen har du inget att oroa dig för eftersom alla under dig kommer se till så allt flyter på.

Rent fysisk handlar det om att ta upp maximalt med plats. Hålla huvudet stilla och prata i fullständiga meningar med en tydlig början och ett tydligt slut. Att inte släppa blicken när du tilltalar någon.

– Men när någon adresserar dig kan du titta på annat. En person av hög rank letar inte efter andra personers reaktioner. Men att spela högre rank än du faktiskt har kan vara farligt. Du ska bara använda dig av den metoden när du vill förstärka din faktiska rank, eller om det uppstår någon slags tävlingssituation, säger Deborah Gruenfeld.

För att alla plötsligt ska börja gå runt och ta upp största möjliga plats eller börja stirra ner varandra är givetvis inte realistiskt. Speciellt inte i Sverige där vi är vana vid relativt platta organisationer. Dessutom behövs motsatsen, de som inte kräver lika mycket.

– Människor med låg rank gör sig så små som möjligt, lutar sig framåt och vinklar tårna inåt. Det är ett sätt att göra fotavtrycken mindre. De pratar i avkortade meningar och har händerna nära ansiktet. En intressant skillnad är att det är fler inom den här kategorin som ler. Inte för att saker är bättre ”på botten” utan för att det är deras jobb att se till så den som befinner sig över aldrig är obekväm.

Att använda sig av metoder som anspelar på att man är lågrankad kan vara bra om du vill vinna sympatier.

– Du kan få status som en högstatusperson om du spelar låg. Det går också att använda när du vill lyfta någon eller förstärka din egen position.

Deborah Gruenfeld menar att kunskapen om kroppspråk och hög och låg rank är bra att känna till, inte minst för att själv känna sig mer bekväm i olika situationer.

– Använd kroppsspråket för att möta olika typer av utmaningar, till exempel när något oväntat händer. Det kan också hjälpa andra att känna sig mer bekväma.