Trots att världens alla hörn slås av rent ut sagt förödande kriser lite titt som tätt startas många nya företag. Sen 1990-talet och de krisår som rådde i början av decenniet har antalet nystartade företag börjat ta sin fart. Faktum är att det sedan år 2010 har startats omkring 70 000 nya företag varje år! Siffrorna har såklart inte sett lika lovande ut under de år där de olika kriserna faktiskt slog till, men ett flertal mönster visar tydligt på att det sällan tar lång tid innan vi återhämtat tillräckligt mycket mod och styrka för att vara på banan igen. Trots det är det bevisat svårt för företag att stå stadigt på benen då kriserna slår till – hur gör man egentligen för att upprätthålla en säker företagsgrund även i en kris?
Krisen och dess påverkan på företaget
Det är lätt att man som företagare ser förbi de problem som andra företag kan uppleva och tänker något i stil med att ”det där kommer aldrig hända oss”. Det gäller framförallt om man bedriver ett stort företag där omsättningen är ett faktum, där resultatet alltid visar gröna siffror, och där kassaflödet håller likviditeten god.
Något man som företagare däremot bör vara medveten om är att oavsett hur bra det kan gå för ett företag så kan det hända saker som vänder på skeppet. Detta gäller framförallt mindre eller nystartade företag där det redan i normala fall kan vara svårt att få ihop ekonomin. Något som såklart också kan gälla för de stora bjässarna!
Vad kan hända vid en kris?
Hur som helst så kan en kris av något slag, det vill säga såväl en finanskris som en världsomfattande kris ha ännu större påverkan på ekonomin. Är det redan från början svårt att upprätthålla ett stabilt kassaflöde och bevara den goda likviditeten blir det ofta bara värre under krisen.
Beroende på vilken kris det handlar om så kan konsekvenserna se olika ut, det även för olika företag i sig. Däremot är en vanligt förekommande följd att företagets stabilitet drabbas väldigt hårt.
När ett företag blir instabilt innebär det att såväl kassaflöde som likviditet börjar svaja. Som tur är finns det några saker som gör att ett företag kan ta sig ur den instabila svackan och hamna på fötter igen. Dessa är framförallt viktiga att hålla i under en kris!
De bästa tipsen för att hålla företaget stabilt
Så hur gör man för att upprätthålla ett företags stabilitet och trygga grund även under en kris? Jo, i grund och botten handlar det om att man ska agera rätt snabbt och att inte vänta på att allt faller samman. Det blir bara värre av att finna sig i det faktum att verksamheten inte går lika bra som det brukar – gör istället något åt saken, agera!
Ta hjälp
Börjar det svaja i företaget? Var då inte rädd för att ta hjälp! Detta kan handla om att både söka hjälp utifrån, samt att be era kunder om lite schysstare betalningsvillkor. Har ni svårt att få fakturorna betalt i tid eller är det lite pyrt i kassan? Då kan det vara dags att ta tag i kundrelationerna och helt enkelt försöka hitta bättre lösningar.
Begränsa betalningstiden och förläng leverantörsfakturor
Något som kan förbättra likviditeten i ert företag och ger er mer svängrum är om ni kortar ner betalningstiden för era kunder. Hade ni en betalningstid på 30 dagar innan kan ni vid nästa avtal bestämma att det är 14 eller till och med 10 dagar som gäller. Ber ni dessutom om förlängd tid på leverantörsfakturor får ni längre tid att betala tillbaka!
Andra sätt att finansiera företaget?
Om ni upplever det som svårt att hålla företaget i rullning är det absolut inte fel att försöka hitta finansiering på annat sätt än genom att sälja sina tjänster till kunderna. Att ansöka om företag är något som många ofta drar sig för.
Men, vid akuta lägen kan det vara bättre än att låta företaget ticka neråt. Idag finns det mängder av jämförelsesidor där du kan hitta information om företagslån och jämföra olika lånetjänster. På så sätt kan ni hitta bästa möjliga lösning för er och förhoppningsvis få lite snabbt kött på benen.