Så fixar du praktiken
29 Sep 2010 kl: 00:00

Så fixar du praktiken

Finns inte drömjobbet bland annonserna på Ams.se? Nej, oftast krävs mer ansträngning än så för att hitta rätt. Att göra praktik kan vara ett bra sätt att ta pulsen på arbetslivet, lära dig massor och få in en fot hos en potentiell arbetsgivare. Allt fler arbetsgivare erbjuder också praktikplatser. Men en lyckad praktik kommer inte automatiskt, det krävs att man spelar smart. Därför finns vår praktikskola med matnyttiga tips om hur du får ut det mesta av en praktikplats.I första delen guidar vi dig genom förberedelserna som ger dig en maxad praktikperiod.

→ Passar du som praktikant?
Den frågan är bra att ställa sig redan från början. För en lyckad praktik krävs att du kan hantera att vara lägst i hierarkin, jobba utan lön/för minimilön, arbeta med knapphändiga instruktioner och att du vill utvecklas genom feedback.

→ Sätt upp mål
Vad vill du få ut av din praktikperiod? Erfarenhet, kontakter, bra referenser, bara få vara en del av gänget eller har du mer specifika mål än så? Ett mål kan vara att du vill att praktikplatsen ska leda till exjobb eller att du efteråt kan visa upp ett konkret projekt som du har jobbat med.

→ Valet av praktikplats
En praktikplats är en chans att arbeta på ställen som du bara kan drömma om att få jobb på annars. Men kvaliteten på arbetsuppgifterna beror på hur bra din handledare/arbetsledare är. Och det kan variera. Det är inte heller alla arbetsgivare som tar emot praktikanter. Ibland måste du tjata. Men om du tjatar dig in, får du också bita i det sura äpplet om de sedan inte har tid med dig. Utannonserade praktikplatser hittar du bland annat på Syoguiden.se, Praktikstart.se och Praktikguiden.se.

→ Söka och övertyga
Ibland kan man få praktikplats utan ansträngning, men för din egen skull: skicka en seriös ansökan så att de får koll på vem du är och vad du kan. Är det konkurrens om praktikplatserna gäller det att precisera vad du kan bidra med, vad som gör dig unik och att få fram din potential att utvecklas hos just den arbetsgivaren. Smicker som ”det här är min drömarbetsplats för framtiden” kommer man långt med. Mindre bra (även om det är sant) är ”jag fick inte plats någon annanstans” eller ”alla mina kursare ville praktisera här, så då ville jag också det”.

→ Rätt förväntningar
Kolla upp hur mycket handledning du kan förvänta dig och om det finns fler som kan arbetsleda dig. Fråga hur självgående du måste vara och hur det kommer att gå till när du får dina arbetsuppgifter. Då kan du förbereda dig på hur du ska agera för att både visa framfötterna och lära dig något under tiden.

→ Pengarna…
Vissa betalar sina praktikanter, andra inte. Att vara oavlönad kan vara skönt, för då är dina insatser mest en bonus för företaget. Men du kan inte leva av ambition, arbetsglädje och luft. På vissa utbildningar ingår praktik så att du kan få studiemedel. Kolla också efter stipendium. Arbetsförmedlingen har flera stödprogram och flera kommuner erbjuder ekonomiskt stöd. Annars är det extrajobb som gäller.

→ Du kostar!
Även om du inte får betalt så är du inte gratis för den som tar in dig som praktikant. Du behöver arbetsverktyg, en plats, kaffe och inte minst handledning – vilket kostar arbetstid. Förhoppningsvis blir det en winwin-situation för både dig och praktikplatsen, men var medveten om att de gör en uppoffring och lägger pengar på att ha en praktikant där. Så se till att följa din del av avtalet, kom i tid, var förberedd och påläst.

→ Läs på i förväg
Ju mer du vet, desto snabbare kan du komma in i arbetet och få ut mer av din praktik. Läs på om din praktikplats: vad är deras kärnverksamhet, hur går det för dem, vad är på gång just nu? Kolla om de har haft praktikanter tidigare och intervjua dem. Gör också research om hur det är att jobba på liknande arbetsplatser och generella tips för praktikanter och ”interns”. I USA är praktik eller ”internship” en vanlig och vedertagen karriärväg och där finns mycket skrivet om hur man tar sig fram i internship-djungeln. Campus favorit är Lauren Berger som utnämnt sig själv till ”The Intern Queen” efter 15 (!) praktikperioder under studietiden i LA. På hennes webbsida, Careerrookie.com, finns många värdefulla tips.