Så fixar du exjobbet
9 Feb 2014 kl: 00:00

Så fixar du exjobbet

Philip Tellberg är 23 år och läser till civilekonom, med inriktning finansiering, vid Stockholms universitet.

Varför valde du att läsa till civilekonom?

– Jag tyckte att det var roligt med ekonomi på gymnasiet och kombinationen matte-, finansiering- och värderingskurser, som min inriktning innehåller, lockade mig. Civilekonom är dessutom en bred och intressant utbildning.

Berätta om ditt exjobb!
– Jag skriver det tillsammans med två klasskompisar och vi har läst mycket om en speciell modell inom finansvärlden som vi ville fördjupa oss i, där vi undersöker olika statistiska modeller. Jag har ­alltid varit intresserad av statistik och finansiell ­ekonomi och exjobbet är en blandning mellan ­finansiering och statistik.

Hur valde ni ämne?
– Vi valde helt enkelt två områden vi tyckte var ­intressanta. Vi undersökte fältet och upptäckte att det inte fanns så mycket skrivet om det och kände då att vi kunde bidra med något.

Vad är dina planer efter examen?
– Till skillnad från mina exjobbskompisar har jag inga fasta planer än. Jag är intresserad av statistik, finans och psykologi och nu har jag läst två av ­ämnena så jag funderar på att läsa psykologi, eller jobba.

5 tips inför exjobbet

1. Var noga med bakgrunds­arbetet och läs på om ämnet ordentligt, det lönar sig på slutet.

2. Försök att komma igång direkt när exjobbet startar och ­arbeta med det lite hela tiden.

3. Om ni är fler som skriver, ­planera in en eller två dagar veckan då ni arbetar tillsammans. Vi har fått mycket bättre resultat de gånger vi skrivit tillsammans.

4. Skriv ner källhänvisningar på en gång! Att i efterhand hitta ­citat bland alla böcker och artiklar man läst är inte kul.

5. Maila handledaren om du har frågor eller kör fast, de är där för din skull så använd dem!