22 Nov 2011 kl: 00:00

Så fixar du en dekadent afterwork

Fredagsmys och Idol i all ära, men någon gång skulle det vara kul om du och kollegorna stannade kvar längre på kontoret än till klockan 18. Tricket heter dekadens. Vi har letat reda på tre personer med livsnjutning som jobb – här är deras tips för att gå från trött fredagshäng till maxad feststämning.

 

 

Den ultimata lyxen

Visst kan man ha trevligt med kollegorna utan alkohol, men när det kommer till kritan behöver de flesta ett glas i handen för att komma i stämning. Alf Tumble jobbar bland annat som sommelier och vinskribent och har ett dryckestips för alla festtillfällen och smaker.
Dekadent afterwork,vin, sommelier, alf tumble, producent, champagne, afterwork− Bubbel är det ultimata firar-vinet och ger en en lyxig känsla. Ni behöver inte ens köpa champagne, ett gott mousserande vin räcker, säger han.

Något han däremot starkt avråder från att köpa är bag in box-viner.
− Välj flaskor, de är alltid bättre och behöver inte kosta mer än en box. Två bra och billiga viner som jag ofta rekommenderar är Mezzacorona Marzemino och Gratena Chianti.

 

Personligen tycker han att dekadens inte kan planeras, att det är något som bara händer när man minst anar det. Men ska afterworken organiseras är nyckeln till dekadens att överdriva.
− Ta inte en back av samma öl. Köp hellre 20 sorters öl och välj mousserande vin från olika länder – Cava, Proseco och Crémant till exempel. Skapa en cocktailbar med vodkaflaskor, läsk, lime och ishinkar med mycket is. Och hyr in en bartender eller utse en kollega som blandar drinkar åt er andra, tipsar han.

 

 

Striptease på jobbet

Duchess Dubois är ett stort fan av glamour och dekadens. Hon är burleskdansös i gruppen Knicker kittens som har uppträtt på alltifrån nattklubbar i Paris till mindre företagsfester.
− Burlesk är klassisk striptease så visst är det vågat. Det gäller att känna av om det passar ens arbetsgrupp men jag tror att de flesta är ganska Dekadent afterwork, duchess, burlesqueöppensinnade, säger hon.

 

Är ett burleskframträdande lite för avklätt eller dyrt för ditt kontor finns det andra sätt att få till en dekadent atmosfär på afterworken.
− Klä upp er, det ger automatisk en bra stämning. Leta efter kläder från 40-, 50- och 60-talet – männen kan ha tredelad kostym och kvinnorna snygga cocktailklänningar. Låt temat gå igen i maten med goda snittar, bubbel och musik från Dean Martin- och Julie London-eran. Lite sammetsdraperier och dimmat ljus på det så får ni till en ordentlig stämning.

 

 

Gå all in – syna kollegorna

För den tävlingsinriktade avdelningen kan en pokeromgång sätta fart på afterworken. Simon Lindell är professionell pokerspelare och tipsar om att dela upp er i mindre grupper om fem-sex personer för pokerturnering. Även i pokerspelet gäller det att överdriva för att få in den rätta dekadenskänslan.
− Spela inte med tändstickor. Se till att skaffa fram spelmarker, gärna många i mindre valörer så att ni sitter med stora högar och kan skjuta in en stor stapel när ni satsar.

 

Dekadent afterwork, poker, Simon Lindell, pokerproffs, tips, spela poker, pokerfejs

 

För att vinna över kollegorna i poker är lite psykologkunskaper, mod och ett bra pokerfejs en stor fördel. Simon Lindell tipsar om hur du ska tänka för att inte avslöja dig.
− De flesta kör tvärtom-principen när de spelar poker. Har de en bra hand tystnar de, ser besvärade ut och suckar – för att sedan gå all in. Och när de har en dålig hand så blir de utåtriktade och ser på gång ut. Försök att behålla en neutral min ut oavsett vilken hand du har. Tänk gärna på något sorgligt, så att munnen blir ett streck.

 

Till syvende och sist handlar en dekadent afterwork om att få överdriva, men också att den anpassas efter dig och dina kollegor – pokeromgång eller burleskframträdande är helt upp till er. Simon Lindell, som jobbar med något vi andra förknippar med förbjuden livsnjutning, har en lite annorlunda syn på en dekadent afterwork.
− Jag slutar ibland spela klockan fem på morgonen, och då är ju ingen annan uppe för att gå på afterwork. En perfekt avslutning är att jag köper med mig en stor räkmacka hem. Att få sitta och äta den själv i soffan medan jag – som grädde på moset – tittar på repriser av Kvinnofängelset är fantastiskt, säger han och skrattar.

 

 

 

LÄS MER:

 

Löningsfredagar är alltid extra roliga. Här är en man som vet hur man slår klackarna (eller tofflorna) i taket.
Han är en kläd- och popnörd som är ett ess på att fixa kreativa rubrik- och bildlösningar. Nu ska Kristofer Andersson byta TV4-webben mot SVT:s – här är hans karriärtips, och låtförslag som kickar igång afterworken.
Kär i en kollega? Då är det dags att starta ett innebandylag eller kopiera något ovanligt.