Så fick han jobb med hjälp av Google
25 Maj 2010 kl: 00:00

Så fick han jobb med hjälp av Google

Reklamaren Alec Brownstein blev nyligen känd för sin smarta ”Google kupp” som inte bara landade honom drömjobbet utan även ett prestigefullt reklampris.

Brownstein köpte annonsplats längst upp på Google för namnen på fem ledande creative directors i New York. När de googlade sig själva möttes de av en köpt länk med rubriken ’Hey, [deras namn]! Googling yourself is a lot of fun. Hiring me is fun too.’ som ledde vidare in på Alecs webbsajt.

”Brownstein utgick från att reklamcheferna har enorma egon, är fåfänga och googlar sina namn med jämna mellanrum.” skriver Resumé.

Ett antagande som gav honom ett prestigefullt jobb på Y & R New York och en Gold Pencil på One Show.

Vi fångade tre reklamchefer på några av Sveriges bästa reklamyråer för att höra om de skulle falla för Alecs google-kupp, och om det verkligen skulle bero på fåfänga.

 

 

Hej Filip Nilsson Creative Director på Forsman & Bodenfors

Är du fåfäng?
Det är jag nog, man måste nästan vara det när man jobbar i den här branchen. Det vi gör handlar i botten om exhibitionism. Man får en kick av att göra något som når ut över hela Sverige: på stortavlor, i tv. Strävan är att folk ska prata om det man gör, att finnas med i bruset. Det är en sorts fåfänga.

Hur ofta Googlar du ditt namn?
Jag gör aldrig det. Har kanske gjort det en gång. Men det är en intressant fråga, det kanske man skulle göra.

Är det egocentriskt och fåfängt att googla sitt namn, eller är det viktigt att ha koll på vilka sökträffar ens namn genererar på Google?
Vi hade en föreläsare på byrån nyligen – en av alla internetgurus – han menade att det var jätteviktigt att ha koll på sin identitet på nätet. Men det är så mycket saker som man borde ha koll på att ska man ha koll på allt har man ingen tid att leva. Jag prioriterar annat, men det kan ju hända att man hamnar i en situation där man har en konkret anledning – som Alec.

Skulle en sån här kupp fungera på dig? Skulle du gett Brownstein en intervju?
Jag hade ju inte sett den själv, men om någon annan gjort det och jag fått nys om den hade jag tyckt att det var ett väldigt bra jobb. Jag tycker kampanjen var helt brilliant. Han har ju rätt, även om jag inte är representativ så googlar nog folk sig själva och är upptagna med att skapa sin identitet på nätet. Han träffar verkligen någonting. Den leder till någon sorts självinsikt för den som ser annonsen, man kommer på sig själv. Det finns en liten retsticka i det som är kul och charmigt. Det är så enkelt och han får så mycket sagt. Det är skicklig kommunikation och han förtjänar all uppmärksamhet.

Har ni fått in några udda ansökningar?
Då och då får vi in hyss. Som när någon skickade en stor låda med en avgutning av sin fot. Då har han fått in ”en fot” på byrån. Nuförtiden skickar alla en länk till sin webbportfoilio och om jag skulle kolla alla länkar skulle jag inte hinna göra nåt annat. Jag kollar väl en länk om dan.

Hur ska man göra om man vill få jobb hos er?
Det skiljer sig lite mellan tjänsterna. Ett enkelt tips är att skriva ett bra mail. Många tror att de i ett brev behöver leverera den där kreativiteten, men så är det inte. Ett brev är ett brev. Försök att vara dig själv i det du skriver, på ett sätt som är ärligt och skönt. Det skär ofta igenom. Och undvik att bli flåsig. Ibland blir det för kreativt och man blir bara trött. Ett trevligt mail, som känns personligt och som är forumlerat på ett intresseväckande sätt med bra meriter räcker långt.

 

 

Hej Martin Cedergren, Creative Director på Åkestam.Holst

Är du fåfäng?
Nä, inte direkt.

Hur ofta Googlar du ditt namn?
Lite då och då för att kolla hur mina namnes har det!

Är det egocentriskt och fåfängt att Googla sitt namn, eller är det viktigt att ha koll på vilka sökträffar ens namn genrerar på Google?
Googla sitta namn är väl rätt ok men att börja editera länkar man vill ska komma högt upp på träfflistan och så är lite weird att syssla med.

Skulle en sån här kupp fungera på dig? Skulle du gett Brownstein en intervju?
Ruskigt smart idé som funkar vilken dag som helst i USA. Undras just om den funkar lika bra här? Men klart jag skulle bli intresserad. Ett enkelt och coolt tilltag som man gärna vill belöna med en kopp kaffe.

Hur ska man göra om man vill få jobb hos er?
Ring Göran Åkestam på 08-141111 och kolla om han är sugen en kopp kaffe och dammsugare! 🙂

 

 

Hej Elin Bäckamn, Vice VD på Acne Advertising och en av årets Framtidens Kvinnliga Ledare.

Är du fåfäng? 
Inte överdrivet. Men skämt åsido så hade Alec Brownstein nog helt klart rätt om fåfängan i reklambranschen. Vi har bra koll på varandra, vilka priser vem vinner osv. Det är en mycket personfokuserad bransch.

Hur ofta Googlar du ditt namn?
Jag gjorde det såklart nu när jag fick frågan.

Är det egocentriskt och fåfängt att Googla sitt namn, eller är det viktigt att ha koll på vilka sökträffar ens namn genrerar på Google?
Om man är en  offentlig person bör man nog hålla koll på vad som dyker upp när man googlar ens namn. Tycker inte att det är särskilt egocentriskt eller fåfängt faktiskt, så länge detta inte är  ens huvudsyssla är det rätt naturligt.

Skulle en sån här kupp fungera på dig? Skulle du gett Brownstein en intervju?
Ja, absolut. Men det funkar ju bara en gång. Nästa person som testar detta spår blir bara en copy-cat.