Så fick han jobb direkt efter examen
10 Sep 2012 kl: 00:00

Så fick han jobb direkt efter examen

Efter tre års studier i maskinteknik i Uppsala jobbar 24-åriga Nicklas Larsson nu som konstruktör på konsultföretaget Epsilon i Eskilstuna. Jobbet fick han tack vare kontakter som han fick högt uppe i luften, via sin hobby segelflygning.

På fritiden sysslar han med segelflyg och fick ett tips om att flyga med en Johan Karlsson. Väl  i luften ställde Nicklas rutinmässiga frågor om vad han jobbade med. Svaret var konsultchef på teknikföretaget Epsilon. De höll kontaten under studie­tiden och när Nicklas närmade sig examen var han på två intervjuer. Sen var saken biff.

Vad gör du på jobbet egentligen?
− Jag utvecklar tekniska produkter till olika företag. Jag jobbar mycket med att rita tekniska prylar i 3D CAD-miljö. Ofta är det uppdateringar av befintliga ritningar och produkter, men ibland är det helt nya system och tekniker som företag behöver hjälp med. Jag jobbar som konsult så jag blir tilldelad olika projekt hos olika kunder. Så jag får inte riktigt spetskompetensen men däremot en oerhörd bredd.

Hur ser en dag ut?
– Jag kommer in runt sju, halv åtta och jobbar till fyra, halv fem. Det blir väldigt mycket stillasittande framför datorskärmen, det är många ritningar som ska granskas och upp­dateras. Ofta sitter jag ute hos kunden, som jag är hos i genomsnitt i sex, sju månader, fast det varierar som sagt. Man får räkna med övertid med vissa projekt. Det brukar bli mellan 43 och 45 arbetstimmar per vecka.

Vad tjänar du i månaden?

– Jag har en fast grundlön plus en rörlig del på tio procent som jag får om jag klarar vissa uppsatta mål. I nio fall av tio får jag ut hela denna.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Valfriheten, att jag kan välja alltifrån var jag sitter och jobbar till vilka projekt jag vill ha. Plus att det är kul att vara med och utveckla nästa generations system. Och så gillar jag jobbarkompisarna!

Vad är tråkigast då?
– Trots att det är varierande att jobba hos olika kunder är själva uppgifterna väldigt lika varandra.

Hur är din chef?
– Väldigt lyhörd och öppen för nya idéer. Han känns inte som en chef utan mer som en i gänget.

Var ser du dig själv om fem år?
– Då är jag projektledare.