Så fattar du rätt beslut
24 Jul 2009 kl: 00:00

Så fattar du rätt beslut

Förr eller senare dyker våra berömda vägskäl upp. Vi står inför ett val och tvingas ta ett beslut. Ibland går det kvickt och ibland tar det evigheters evigheter att komma fram till ett bra svar. Ska jag ta jobbet eller ska jag stanna kvar? Är han eller hon verkligen rätt för mig? Blir de här jeansen bra eller ska jag köpa ett par läckert blodröda skinnbyxor? Vad händer om jag flyttar, kommer det att bli som jag önskat mig? Ska jag gå ut med mina vänner till helgen eller ha en lugn hemmakväll?

Ibland går besluten på impuls medan det i andra sammanhang tar längre tid. Och ju större betydelse beslutet har desto mer övervägande krävs. Oftast i varje fall.

Jag gissar att vi alla, vid ett eller flera tillfällen, har frågat oss ”hur” när beslutsångesten kommer. Hur ska jag göra detta? Hur kommer saker och ting att te sig? Hur kommer mitt liv att se ut? Visst skulle det väl ibland vara spännande att få blicka in i framtiden, men att fråga sig ”hur” kommer inte att leda någonstans. Vi kan förvisso få en föraning om hur något ska bli, men det finns inga garantier. Jag har själv gjort denna erfarenhet mer än en gång och det krävs fortfarande repetition. Dessutom missar vi oftast känslan som finns här, just nu, om vi försöker leta i framtiden.

Lösningen är istället att fråga dig ”vad” och ha tillit till det. Vad tycker du om? Vad stimulerar dig? Vad brinner du för? Vad ger dig glädje och harmoni? Vad engagerar dig? Ställer du dig de frågorna så får du en känsla inför ditt val. Känns det rätt eller inte? Är det en tveksam känsla är det säkert inte rätt, åtminstone inte just nu. Är känslan däremot bra är svaret dig givet.

Vi har tidigare pratat om att känna känslan. Fortsätt med det och ta med en dos tillit också, gärna mycket. Du har svaret inom dig och känslan är din vägvisare. Gläds åt att du sitter på fulla mandat inför ett beslut, det kan ingen ta ifrån dig. Och gläds åt att möjligheten är din.

Du skaparen, du är kreatören!

Niklas Österberg

Energy Master

Läs mer av Niklas:

“På rygg med benen i vädret”

Annika Sörenstam på månen

Läs fler krönikor:

Konsten att skriva ett CV

Att överleva en jobbintervju

Har vi glömt bort hur man vilar?

Internet är plötsligt urkul