Så får du upp pulsen på jobbet
Din livsstil 3 Jan 2023 kl: 12:35

Så får du upp pulsen på jobbet

Nu såhär vid nytt år är de många som vill ta tag i hälsan och komma igång med träningen. Men de kan vara svårt att prioritera in tid för träning när så många andra rutiner ska startas upp igen. Barn, husdjur, städ, handla mat, mycket av detta tar upp de dyrbara timmarna efter arbetstid. Men, de finns några effektiva sätt att sänka tröskeln och få in lite träning närsom vid skrivbordet. Läs vidare!

Vi vet att rörelse är bra för oss samt att en variation av arbetspositioner är bra för ergonomin. Trots detta så är vi allt mer stillasittande både på arbetsplatsen och hemma. Visste du att vi i Sverige sitter stilla cirka 9 timmar om dagen? Forskare har länge varnat för de stora hälsoriskerna relaterade till detta, då vi människor är skapade för ett liv i rörelse. Det har visat sig att ett avbrott från stillasittandet har en positiv inverkan på kroppen, bland annat genom ökat fokus och kreativitet. Därför är det väsentligt att inkludera rörelse i någon form under arbetsdagen.

Höj-och sänkbara skrivbord

Nu när många av oss är tillbaka fler dagar på jobbet skulle de kunna vara en idé att utnyttja de höj-och sänkbara skrivborden. Visste du att 3 timmars stående arbete per dag i en månad motsvarar ett helt maratonlopp när det gäller förbrända kalorier?

Trots detta så jobbar de allra flesta sittande, men att stå upp har många bra fördelar. Blodcirkulationen ökar, du upplever dig vara piggare och mer produktiv i dina arbetsuppgifter. Att stå upp kan även bidra till en bättre hållning (vilket är bra även utanför jobbet). Det kan dock kännas utmanande att höja sitt skrivbord, de är ju en liten tröskel. Ett tips är att haka på när en kollega ställer dig. De brukar vara lite som en snöbollseffekt, när någon ställer sig hakar flera gärna på-

Promenad på lunchen

En kort promenad på lunchen gör att musklerna får röra på sig vilket ökar ämnesomsättningen och har en antiinflammatorisk effekt på kroppen. Promenaden behöver varken vara lång eller ansträngande, en runda runt byggnaden eller kvarteret räcker alldeles utmärkt. Varför inte ta möten på gående fot? På det sättet får alla inblandade frisk luft, får röra på sig samt ett miljöombyte. Det sägs att hjärnan är mer kreativ när kroppen fått röra på sig och vi andats in frisk luft. Så gör de till en vana att gå ut en sväng efter lunchen. Om du äter ute så kanske restaurangen ligger några hundra meter bort och då har du en promenad helt gratis!

Office dancebreak

Varför inte boka in en mötesserie med kollegorna då ni tar 2-3 minuter dagligen för en härlig danspaus?Kommer garanterat locka fram skratt och fungera som enkel teambuildingövning. Om fler vill engagera sig, låt en person varje dag välja låt och rörelser och leda resten av gruppen. Känner ni er extra hurtiga så kan ni lägga in lite squats eller jumping jacks. Garanterad succé!

Cykla eller gå till jobbet

Om du upplever att du är sitter stilla majoriteten av dagen kan en promenad eller cykeltur till jobbet vara lösningen för att få in rörelse och motion på schemat. Åker du kommunalt eller bil till jobbet är ett tips att gå av en station tidigare eller helt enkelt parkera lite längre bort från jobbet. Detta gör att du får in några extra steg på stegmätaren. En del arbetsplatser erbjuder sina anställda att köpa en cykel med ett avdrag på bruttolönen. Kolla med din arbetsplats om ni har en cykelförmån etablerad.