Modetrender du inte får missa i höst!
Din livsstil 14 Okt 2022 kl: 09:00

Modetrender du inte får missa i höst!

Vad är inne hösten 2022? Vi hjälper dig sortera bland modehusens klädhängare för att göra din garderob komplett i höst. 

När de första löven faller från träden brukar det för många betyda att höstrensningen är här. Den gamla dåligt åtsittande kavajen och dom där alldeles för små jeansen skänks till välgörenhet, medan urtvättade tröjor och strumpor slängs. Vi har nog alla varit där, men sen står vi där med ett hål i garderoben och ingen som helst aning om vad vi ska fylla det med. Vi har därför i denna artikel sammanställt höstens trendiga plagg, färger och mönster. Allt för att göra det enkelt för dig att vandra genom modedjungeln. 

Trendiga plagg

Under hösten är den allra största trenden kostymer och kavajer. På catwalken för hösten 2022 kunde man se skräddade kostymer för både dam och herr. På damsidan visades även att den klassiska dräkten är tillbaka. Något som ligger kvar sedan tidigare årstider är den oversized kavajen som enligt modekritikerna nu i höst ska ha framstående 80-tals axelvaddar.

Precis som varje höst så letar vi efter den där perfekta höstjackan som ska kunna motstå den svenska kylan. Denna hösten finns det två typer av jackor som har prickat in bull’s eye på darttavlan: Skinnjackan och Bomberjackan. 

Skinnjackan, det alltid aktuella plagget som nu inför hösten 2022 kan ses oversized både på dam och herrsidan, antingen i en kortare version eller längre kappa. Bomberjackan däremot har en större variation i höst med allt från minimalistiska svarta till chockrosa bomberjackor med diverse utsmyckningar.

Färger

Det är inte bara plagg som kan vara trendigt, även färg kan ha en stor faktor till vad som köps in till landets butiker. Färgerna nedan är de du ska hålla utkik på i höst!

Silver

I höst är det silver som gäller, tänk 70-tal, disco och glamour. Det är inte bara kläder som bör vara klädda i silver, även smycken, skor och accessoarer. Om du vill vara väldigt trendig kan du köra en topp till tå outfit i silver. 

Grönt

En klassisk höstfärg är det murriga gröna. Det finns en mängd olika nyanser av grönt men denna höst är det mörkgrönt som är mest trendigt. Köp en mörkgrön stickad tröja eller testa ett par gröna kostymbyxor. Grönt passar dessutom väldigt bra till både svart, vitt, guld och brunt.

Chockrosa

På Valentinos visning var budskapet tydligt, i höst är det chockrosa som gäller! Det kan tyckas vara en udda färg att använda sig av på hösten men vi alla kan nog hålla med om att en skvätt rosa i höstmörkret kan vara exakt det vi behöver. 

Naturfärg

Många kan tro att naturfärger som beige och off-white är typiska vårfärger men de har faktiskt tagit sig in i höstgarderoben i år. Vi uppe i Norden har en försmak för dom enfärgade och neutrala färger. I höst är de naturliga färgerna draperade på kostymer, basplagg och pläderkjolar. Nu kanske du sitter och undrar vad naturliga färger egentligen är? Nämligen beige, sand, brunt, kamel samt en nyas av gulbrunt. Investerar du i plagg i dessa färger kommer du garanterat kunna vara trendig i flera årstider framöver. 

Svart

Det är svårt att hitta en höst där svart inte har varit en del av trenderna. Just i höst är det trendigt att använda svart från topp till tå, dock genom olika material för att särskilja alla plagg. Accessoar mässigt kan silver vara ett trumfkort då det kontrasterar bra till det svarta. 

Mönster

Nu har vi pratat om klassiska plagg som gör comeback samt vilka färger som förgyller vårt mode i höst. Kvar har vi då vilka mönster som blir aktuella hösten 2022. I år är det främst rutigt som gör en rejäl comeback med allt från smårutiga kavajer till stora rutor på tröjor och klänningar. Är du modig kan du använda både den rutiga kavajen och schackrutiga byxorna, men det går lika bra att använda ett av plaggen tillsammans med klassiska neutrala basplagg.