Så får du toppchefen att ge dig ett jobb
20 Jan 2010 kl: 00:00

Så får du toppchefen att ge dig ett jobb

Finns det ett entydigt svar på hur du ska imponera på toppcheferna så att de ger dig jobb? JA! – här är toppchefernas bästa söka jobb-tips från CV till intervju!

Specifik kompetens, intresserad av och påläst om företaget, driven och framåt. Och framförallt – dig själv. Få reda på mer om hur du imponerar på cheferna som kom med på topp 20, Framtidens Kvinnliga Ledare 2009!

Du ska…

… ha grunden och vara väldigt engagerad

”Självklart är det viktigt att ha rätt bakgrund för tjänsten vilket ska visas i ett tydligt och snyggt CV.”
/ Susanne Holmström, chef Tele2 Sverige

”Vad jag letar särskilt efter är att det utöver de allmänna kraven på utbildning etcetera finns något extra. Ett engagemang, ett brinnande intresse, en bredd i att man provat på mycket eller ett djup för att man är genuint intresserad av ett specifikt område.”
/ Jennifer Råsten, Regionschef Stockholm Netlight Consulting

… visa att du passar på företaget och kompletterar gruppen

”Jag fastnar för personer som själva ser hur de kan bidra till organisationen genom sina speciella egenskaper. Jag tror på att blanda kompetenser och personligheter så att vi kan komplettera varandra och dra nytta av varandras styrkor. Jag är utpräglad lagspelare och letar efter samma sak hos dem jag anställer.”
/ Anna Bertilsson, Kompetensområdeschef Connecta

”Jag söker ofta en person som kompletterar min grupp, med tydliga egenskaper eller kunskaper som inte är så framträdande i min enhet – jag vill få nya infallsvinklar!
/ Frida Billing, Sverigechef Allianser Privat If

”Att kandidaten utvärderar oss som sin framtida arbetsgivare är kanske det viktigaste. För att rekryteringen skall vara riktigt lyckad skall kandidaten känna att hon eller han verkligen har kommit helt rätt.”
/Julia Norinder, vd Preera

… visa att du är engagerad, har ett driv och vill utvecklas

”Jag letar efter personer som kan tillföra värde till oss och våra kunder, och som dessutom själva kan utvecklas och växa inom företaget.”
/ Anna Bertilsson, Kompetensområdeschef på Connecta

”Jag måste tro att du passar på företaget och för positionen du söker, men också att du kan växa och utvecklas när du jobbar här – antingen som ledare eller expert.”
/ Salomeh Tafazoli, Truck Sales Manager Volvo Lastvagnar

”Vi letar efter personer som inte bara vill använda sin specifika kompetens utan också hjälpa till att bygga vårt bolag.”
/ Lisa Lindström, vd Doberman

”Säkra upp dina brister i till exempel erfarenhet med en bredd, ett intresse, ett driv och en prestigelös attityd kombinerat med ett ”jävlar anamma”.”
/ Jennifer Råsten, Regionschef Stockholm Netlight Consulting.

”Personligen blir jag imponerad av människor som redan i ung ålder har en god självkännedom och som jag förstår har arbetat medvetet med sin personliga utveckling.”
/Julia Norinder, vd Preera

”Förutom att personen naturligtvis måste vara kompetent och ha rätt profil för tjänsten så letar jag efter passionerade människor som vill utvecklas.”
/ Kristina Lindehorn, chefsjurist TV4-gruppen

… ha en ”allt är möjligt”-syn

”Jag söker efter engagerade, ambitiösa och produktiva människor som är prestigelösa. Med en inställning att allt är möjligt, saker blir vad man gör det till.”
/ Hanna Steiner, grundare och vd Pool

”På mig imponerar du om det syns att du tidigare har tagit dig an utmaningar i alla dess former, sett till att övervinna dem och vill fortsätta med det. En ”ingenting-är-omöjligt-mentalitet. ”
/ Jennifer Råsten, Regionschef Stockholm Netlight Consulting.

”Grundläggande för mig är att du som person ar glimten i ögat, drivet och viljan. Visa med faktiska exempel/resultat att du är en ”vilja, kunna och göra”-person.”
/ Frida Billing, Sverigechef för Allianser Privat på If

… vara påläst om företaget du söker till och insatt i marknaden

”Se till att ha läst på om mitt företag och min enhet och ställ frågor som visar att du är insatt. Imponera genom att visa att du också har bra koll på vår marknad och omvärld, gör exempelvis jämförelser med våra konkurrenter och dra slutsatser och koppla från den infon till vad just du är bra på.”
/ Frida Billing, Sverigechef Allianser Privat If

”Du imponerar på mig genom att vara påläst gällande tjänsten och företaget, att du ställer frågor som jag känner är uppriktiga och inte bara frågor som ”måste ställas” för att imponera. Och att du själv svarar genomtänkt och ärligt på de frågor jag ställer.”
/ Salomeh Tafazoli, Truck Sales Manager Volvo Lastvagnar

”Jag blir mycket imponerad när du är förberedd och har funderat över Tele2:s kultur och huruvida du passar i den, eller att du har idéer om hur Tele2 kan bli ännu starkare affärsmässigt.”
/ Susanne Holmström, chef Tele2 Sverige

… våga vara dig själv och ha ”det där lilla extra”

”Jag tror det bästa sättet att imponera på mig är genom att genuint våga vara dig själv.”
/ Lisa Lindström, vd Doberman

”Du imponerar på mig genom att du svarar genomtänkt och ärligt på de frågor jag ställer.”
/ Salomeh Tafazoli, Truck Sales Manager Volvo Lastvagnar

”För att fånga mitt intresse redan i det personliga brevet gillar jag att man bjuder på sig själv, skriver någonting oväntat. När du väl har kommit på intervju hos mig så är det din attityd, drivkraft och personlighet som avgör hur långt du går. Jag lyssnar mycket mer på hur du svarar än vad du svarar. Våga bjuda på dig själv, svara från hjärtat och tro på dig själv. Om du får jobbet så kommer du och jag att träffas varje dag i många år. Tänk på det under intervjun och låt mig lära känna dig precis som du är för jag kommer ändå att se dina styrkor och eventuella svagheter när vi väl börjar arbeta tillsammans.”
/ Susanne Holmström, chef på Tele2 Sverige

”Du ska vara ambitiös, en lagspelare och ha relevant kompetens men framför allt ha personlighet och driv. Jag imponeras ofta av personer som är sig själva och sticker ut i någon bemärkelse och som gör att man kommer ihåg dem.”
/ Anna Bertilsson, Kompetensområdeschef Connecta