7 Okt 2008 kl: 00:00

Så får du riktigt roligt på jobbet

1. Lägg märke till allt som fungerar

Har du lätt för att identifiera vad som inte funkar? Trasiga skrivare, datorer som hänger sig eller kolleger som aldrig kommer i tid. Då är du inte ensam. Vi tycks leva i en felsökande kultur där den som hittar flest fel vinner.

Det är ju bra, för då kan vi ju åtgärda det som inte fungerar, men om vi bara letar fel kommer vi missa allt som faktiskt fungerar.

Och det är mycket lättare att glädja sig åt det som fungerar än felen. Hur mycket är det inte som faktiskt fungerar just nu? Och hur många fördelar har inte ditt jobb? Gratis kaffe och att du slipper städa ditt rum kan nog räknas dit.

 

2. Bjud på uppskattning

Får du ingen uppskattning på jobbet? Då är det dags att ändra på det. Ger du beröm så får du beröm. Det är som en boomerang. Bestäm dig till exempel för att varje dag ge fem uppskattande kommentarer till dina kollegor.

Du kommer snart att bli kontorets mest populära medarbetare. För vem vill inte höra att man har en snygg frisyr eller ett fantastiskt handlag med besvärliga kunder.

 

3. Busa och lek

Vad skulle hända om du och dina kolleger lekte och busade lite mer på jobbet? Roliga skämt och fnissiga upptåg kan göra susen en gråmulen måndagsmorgon. Har du provat att tejpa fast kollegans telefonlur, sänka hans kontorsstol en halv meter eller servera de dystra prognossiffrorna i en monstermask?

Kom bara ihåg att anpassa skämtet till mottagarens sinne för humor och att de bästa skratten ofta kommer av att bjuda på sig själv och sina egna misstag. Inte nog med att ett skratt höjer stämningen på arbetsplatsen, det gör också att du och dina kolleger lever längre.

 

4. Fira året om

Vem har bestämt att man bara ska fira när någon fyller år eller när företaget har överträffat sina resultat? Det finns en massa saker som är värda att fira. En ny kollega, ett delprojekt som avslutats, att chefen har köpt ny hund eller bytt fru. Det är bara din fantasi som sätter gränserna.