Så får du pengarna att räcka i sommar
13 Maj 2015 kl: 00:00

Så får du pengarna att räcka i sommar

Tink

Svenskutvecklad app för privatekonomi som lanserades hösten 2013 och i dag har cirka 250 000 användare. Genom att koppla in din bank och kredit­kort hämtas, kategoriseras och organiseras dina inkomster och utgifter automatiskt. Du ser dina spenderingsmönster och kan sätta upp egna budgetar och sparmål.
Gratis i både App Store och Google Play.

Mina utgifter

App där du själv lägger in dina transaktioner och sorterar dem i kategorier som passar dig. Mina utgifter (på engelska MyWallet+) har både vecko-, månads- och årsvy där du kan se hur du har spenderat och hur mycket pengar du har kvar. Funktion som gör att du kan exportera dina utgifter till Excel-, CSV- eller HTML-format.
Kostar 19 kronor i App Store och 25 kronor på Google Play.

Smartbudget.se

Onlinetjänst som fungerar med alla skärmstorlekar. Du kan göra bland annat skapa en budget, hålla koll på dina lån och avtal, lägga upp sparmål och jämföra din budget med genomsnittet. I plustjänsten kan du importera transaktioner från din bank, annars fyller du i inkomster och utgifter själv.
Basversionen är gratis. Plustjänsten kostar 199 kronor per år.

Fler tips som hjälper dig konservera sommarslantarna:

Gör en budget
Planering gör det faktiskt lättare att få pengarna att räcka till. Använd ­ett budgetverktyg (tips på sådana finns här intill) och bestäm i förväg hur mycket pengar du får lägga på resor, kläder, att äta ute och så vidare. Håll sedan koll på var pengarna faktiskt tar vägen.

Minska utgifterna
Undvik impulsköp genom att fråga dig själv om du verkligen behöver det du tänkt köpa. Spara in pengar genom att cykla istället för att åka kollektivt, springa eller gymma utomhus istället för att ha gymkort, eller bjuda in till knytis istället för att gå ut på krogen.

Handla billigt
Precis som resten av året är det storhandling och matlådor som gäller för att äta billigt. Kläder och prylar kan du fynda i second hand-butiker, på nätet eller rean. Minska elräkningen genom att till exempel sänka inomhustemperaturen och inte duscha längre än nödvändigt.

Tjäna extrapengar
Om du ska åka bort i sommar kan du dryga ut kassan genom att hyra ut din lägenhet vi Airbnb eller någon annan uthyrningssajt. Ett annat sätt att dra in extrapengar är att rensa garderober och förråd och sälja saker du inte behöver på loppis eller på nätet.

Gratis är kul
Att leva snålt behöver inte vara tråkigt. Det finns massor av nöjen, evenemang och träning som är helt gratis. Kolla vad som erbjuds in din stad genom en snabb googling. Och kom ihåg att sol, bad, parkhäng och många andra av sommarens härligheter är helt gratis att njuta av.