26 Maj 2014 kl: 00:00

Så får du mest resa för pengarna

Campus har låtit Malin Carlson på affärsresebyrån Carlson Wagonlit dela med sig av sina bästa tips:

Kolla hemförsäkringen

Resebyråer är ofta angelägna om att sälja extra reseförsäkringar, men din hemförsäkring ger ett bra grundskydd under resans 45 första dagar. Om du upptäcker "hål" i försäkringen är det smart att leta upp ett tillägg som kan komplettera, men se upp för att bli överförsäkrad. Fundera först på vilket skydd du egentligen behöver, och ta dig tid att göra en jämförelse – villkoren och priserna skiljer sig åt rätt markant.

Pruta på hotellpriset
Vi svenskar är inte särskilt vana vid att förhandla om priset när vi bokar hotell, men med hjälp av rätt argument går det att pruta, åtminstone i andra länder. Särskilt när beläggningen är låg har du ett riktigt bra förhandlingsläge. Fråga efter hotellets bästa bud och jämför med andra hotell i närheten. På destinationer där konkurrensen mellan hotellen är tuff har du ett bra förhandlingsläge, särskilt om du stannar flera nätter. I exempelvis USA är det inte ovanligt att man får tredje natten gratis när man bokar flera nätter i rad.

Stäng av pushfunktionen
Stäng av alla mobilsurffunktioner och var särskilt noga med att avaktivera automatiska uppdateringar av e-post eller appar som uppdateras genom så kallade pushfunktioner. Annars kan din mobiltelefon fortsätta tanka ner mobildata utan att du är medveten om det, och det kan bli oerhört dyrt. Det enklaste sättet att gardera sig är att kontakta din operatör och be dem att stänga av funktionen för mobilsurf tills du har landat på svensk mark igen. Ta också för vana att kontakta din operatör så snart du har kommit hem till Sverige igen, annars riskerar dina inkommande samtal att fortsätta registreras som utlandssamtal.

Hitta de mest prisvärda flygbiljetterna
Jakten på prisvärda flygbiljetter kan vara tuff, särskilt eftersom det kan finnas uppemot 25 olika biljettpriser på en och samma flight. Priset avgörs främst av tillgången och efter frågan vid bokningstillfället. Om du ska boka en enkelresa är det första tipset att kontrollera priset på en tur- och returbiljett. De är nämligen ofta billigare än en enkel biljett, hur konstigt det än kan låta. Satsa om möjligt på att boka in- och utresa med samma flygbolag, det gör ofta skillnad på slutpriset. När du letar flygbiljett till en stad med flera flygplatser kan det löna sig att jämföra flighter till samtliga. Ett annat sätt att sänka flygkostnaderna är att undvika måndag och tisdag, då flest affärsresor äger rum och konkurrensen om flygbiljetterna är som störst.

Jämför priserna på vaccinering
När du reser utanför Europa säger den allmänna rekommendationen att du bör vara vaccinerad mot difteri, stelkramp och polio, samt i vissa fall även mot gulsot. Priserna på vaccinationer skiljer sig mycket mellan olika aktörer. Det mest prisvärda brukar vara att kontakta vårdcentralen, vars prisnivå ofta är lägre än på de privata mottagningarna.

Text: Annika Wihlborg Datum: 2011-06-01