14 Dec 2011 kl: 00:00

Så får du fram dina styrkor i CV:t

Sara måste boosta sitt självförtroende och lägga sin frånvaro från arbetslivet bakom sig. Om hon smickrar arbets­givaren och talar om vad hon kan erbjuda just dem kommer hon att bli anställd tack vare sin erfarenhet – inte trots sin sjukskrivning.

 

1. Vinkla efter arbetsgivaren

Sara* inleder med en målsättning, och det är helt rätt tänkt. Men Shortcuts CV-expert Linda Antonsson tipsar henne om att vässa till den. Tänk på att inledningen är det som rekryteraren läser först och den måste fånga läsaren! Sara bör forma sitt CV efter just den här arbetsgivaren och vara mer konkret. Vilken bransch ser hon sig själv inom? Vilket typ av företag vill hon jobba på? Det är viktigt att läsaren känner att hon hör hemma inom företaget även på lång sikt.

 

2. Skapa ett minne åt läsaren

Positiv och social i all ära, men under rubriken Personliga egenskaper är Sara lite för generell. Det kan vara svårt att lyfta fram unika egenskaper, och för att komma runt problemet kan Sara kalla stycket Personlig profil. Då kan hon, förutom sina unika egenskaper, även lyfta fram prestationer och erfarenheter som gör att hon sticker ut från mängden, till exempel att hon pratar flytande tyska. Det är viktigt att ge läsaren något att komma ihåg.

 

3. Sjukdom är inte arbete

Under rubriken Arbetslivserfarenhet toppar Sara med att hon varit förhindrad att arbeta på grund av sjukdom de senaste åren. Att inte jobba är inte någon arbetslivserfarenhet och därför hör inte den informationen hemma här. Om Sara vill berätta varför hon har en lucka på några år ska hon skriva om det längst ned i sitt personliga brev.

 

4. Utbildning som utbildning
Sara har delat upp kurser och program under olika rubriker och det ger ett lite rörigt intryck. Det viktigaste är att läsaren får en tydlig överblick över vad Sara har läst och när. Med olika rubriker blir det svårt att se helheten.

 

5. Egna rubriker
Att, som Sara har gjort på sidan 2 i sitt CV, ta med utlandserfarenheter är en jättebra idé, men det blir ännu bättre om hon stoppar in sina aupair tjänster och terminen i Frankrike under de ordinarie rubrikerna, alltså Arbets­livserfarenhet och Utbildning. Att hitta på egna rubriker rör bara till det för läsaren.

 

 

* Sara heter egentligen något annat

 

» Klicka här för att se texten nedan större (öppnas i nytt fönster)!

 

 

 

 

 

 

LÄS MER:

 

Så vässade experten hans CV

Experten satte tänderna i Jespers CV och spottade ur sig ett nytt spetsat med det viktigaste: hans värdeerbjudande

» Se Jespers CV och ta del av expertens tips

 

5 värsta CV-missarna

Vissa misstag får rekryteraren att släppa ditt CV snabbare än en het potatis.

» Rekryterarna har listat de värsta CV-misstagen