5 Okt 2011 kl: 00:00

Så får du en ny Iphone från jobbet

Du sitter i löneförhandling och känner dig inte helt nöjd med den summa arbetsgivaren föreslår. Lösningen: löneförmåner. Rikskuponger, friskvård, SL-kort – eller varför inte en ny Iphone?

I går avslöjade Apple att de inte kommer att lansera någon Iphone 5 i höst, i stället blir det en Iphone 4S som släpps i Sverige den 28:e oktober. Skillnaderna mot 4:an som släpptes förra året märks mest innanför skalet. Bättre antenn, processor, minne och kamera är några av nyheterna. Har du redan en Iphone men är sugen på en ny? Varför inte begära en som löneförmån?
– Det är ett riktigt praktexempel på en populär löneförmån såhär 2011, säger Robin Moberg, ombudsman på fackförbundet Jusek.

 

Allra lättast blir det kanske för dig som ännu inte har skaffat någon Iphone och kan tänka dig att nöja dig med en tidigare modell. I samband med släppet av senaste versionen sänker Apple priset på 4:an, och ännu mer på Iphone 3GS som nu blir gratis när du tecknar ett abbonemang.

 

Enligt Robin handlar en lyckad förmånsförhandling om att förbereda sig. Önskemålen ska vara rimliga, och du ska kunna motivera dem till hundra procent.

 

Vill du ha Rikskuponger? Förklara att du reser mycket i jobbet, ofta kommer hem sent och inte orkar laga mat. Vill du ha betald morgontidning? Berätta för arbetsgivaren att du behöver hänga med i svängarna, hålla koll på nyhetsvärlden.

– Arbetsgivaren vill gärna bidra med förmåner som gör att du arbetar effektiviserat och förenklat, och som dessutom gör att du är glad och trivs på jobbet – men de måste vara rimliga att ha på en arbetsplats, säger Robin Moberg.

De enklaste förmånerna att få är de som du lätt kan relatera till jobbet och arbetsmiljön. Till exempel en extra semestervecka, ett friskvårdsbidrag i form av pengar eller träningstid, pendlarkort eller ett bra pensionsavtal.

 

För att få en ny Iphone som förmån behöver du alltså övertyga din arbetsgivare att den kommer att hjälpa dig att göra ett bättre jobb. Finns det appar du behöver? Är det viktigt i ditt jobb att hålla koll på den nya tekniken?
− Du kanske reser mycket och behöver kunna använda mejlen överallt? Argumentera för din sak! tipsar Robin.