5 Jan 2010 kl: 00:00

Så får du ditt CV att hamna i papperskorgen

1. Svårläst

Rekryterare behöver lära känna dig så snabbt som möjligt, helst genom en snabb titt på ditt CV. Så är ditt CV inte lättöverskådligt är risken stor att det hamnar i papperskorgen.

Istället: Ange vilket jobb du söker högst upp på CVt. Skriv en intresseväckande rubrik. Ange hur du matchar platsannonsen i en punktlista överst i CVt. Skriv nyckelord och titlar som är relevanta för jobbet med fetstil.

 

2. Gammalt foto

Att skicka med partybilder, eller bilder som uppenbarligen är flera år gamla är också en genväg till rekryterarens papperskorg.

Istället: Ska du ha med ett foto så se till att det är proffsigt och max sex månader gammalt.

 

3. Oorganiserad information

En rekryterare som har ont om tid kommer inte orka leta igenom ditt CV efter informationen han eller hon söker, så att ha det oorganiserat och svåröverskådligt är ett enkelt sätt att bli bortvald.

Istället: Se till att ha med relevant information på ett lättöverskådligt sätt. Den viktigaste och mest relevanta informationen överst. Se också till att ha med korrekta kontaktuppgifter till dig. Och glöm inte att korrläsa noga.

4. Dold information

Att försöka dölja information och lämna stora luckor i din meritförteckning är ett säkert sätt att bli bortgallrad av rekryteraren.

Istället: Se till att få med all relevant data, täck upp kronologiska hål – även om du behöver skriva ut att du haft 12 olika jobb på två år.

 

5. Bara titlar

Jaha så du var ”projektledare” tre år. Eller ”teknisk samordnare” kanske? Men vad exakt innebar det på ditt företag? Och vad lyckades du med? Behöver rekryteraren undra över det kommer ditt CV garanterat sorteras bort.

Istället: Inkludera korta beskrivningar av vad dina jobb konkret innebar, och berätta om projekt du lyckades med och är stolt över – gärna angett i siffror eller på annat mätbart sätt.

 

6. Irrelevanta färdigheter

Berätta gärna att du är en hejare på Backgammon och en grym kock när du till exempel söker ett chefsjobb – om du inte vill komma på intervju.

Istället: Läs noga igenom platsannonsen och välj ut och lyft fram de av dina styrkor och färdigheter som matchar vad företaget eftersöker.