Så får du chefen att älska dig
16 Sep 2014 kl: 00:00

Så får du chefen att älska dig

Karriärsajten careerealism.com har listat tipsen som får bossen på professionellt fall:

1 Vad beundrar du mest hos chefen?

Försök att hitta ett uppriktigt svar på frågan: ”Vad beundrar du mest hos din chef?” Vi är biologiskt programmerade att veta när någon fejkar beundran för oss. Din chef är inte annorlunda och därför är grundlöst smicker bortkastat.

2 Håll vad du lovar

Om du säger att du ska vara på jobbet klockan 8.30, var det. Om du lovar en viss deadline, håll den. Vita lögner och överdrifter går bort – oavsett vilken kollega du har att göra med. Att försöka ställa dig i bättre dager än vad du faktiskt är, kommer till slut tillbaka och biter dig i rumpan. Om du gör ett misstag, mota Olle i grind och meddela det direkt. Eller ännu hellre, redan när du inser att det är på väg att hända.  Sist men inte minst: om någon berättar något i förtroende, tillämpa kassaskåpsprincipen. Företroende tar lång tid att bygga upp men kan raseras på ett ögonblick och ingen bra chef gillar skvallerbyttor.

3. Sätt gränser och våga säga nej

Rutinerade chefer respekterar människor som säger sanningen. Även när sanningen är ”nej”. Genom att sätta rimliga gränser, slipper du bränna ljuset i båda ändar och istället se till att du kan prestera på lång sikt. Våga också ta upp frågor kring outtalade förväntningar; förväntas du exempelvis svara på mejl även på semestern? För en dialog om vad som är rimligt och se till att ni sätter beslutet på pränt. Försök även få koll på din arbetsbelastning över tid, då kan du dra gränsen redan innan läget blir akut, vilket gör att du kan vara en lugnare och därmed mer effektiv medarbetare.

4 Prioritera det som är viktigt för chefen

Visst finns det vissa projekt som din ligger din chef extra varmt om hjärtat? Se då till att dessa toppar på din att-göra-lista.  Håll även chefen uppdaterad om vad som händer i just de projekten. Dela med dig av med- och motgångar och var generös med credd till dina medarbetare som också är involverade, gärna offentligt eller direkt till chefen.

5. Visa att du tar till dig feedback

När din chef återkopplar på dina prestationer, visa att du värdesätter det. Skriv ett snabbt mejl där du kontrollerar att du uppfattat feedbacken. Passa också på att tacka för feedback och berätta vad du planerar att göra annorlunda. Hitta ett bra system för hur du faktiskt införlivar förbättringspunkterna i din vardag – det kan vara ett ambitiöst förbättringsdokument eller ett enkelt alarm på mobilen som påminner dig om att tidrapportera. Avsätt också tid för dig själv att utvärdera hur förändringarna fortlöper för att följa din egen utvecklingskurva.

6 Var lojal – även när chefen inte är på plats

En förtroendekris kan vara spiken i kistan när det gäller relationen med din chef. Säg ingenting om din chef, vare sig offentligt eller en bakom stängda dörrar, som du inte skulle säga ansikte mot ansikte till din chef. Jobba också lika hårt även om chefen inte är på plats. Och håll dig för guds skull borta från att konspirera, ens om chefen förtjänar det. Genom att hålla hårt på din lojalitet utmärker du dig som en person som man kan lita på, vilket gör dig till en sällsynt individ värd att stötta och lita på.