Så enkelt dödar du tidstjuvarna på jobbet
5 Feb 2015 kl: 00:00

Så enkelt dödar du tidstjuvarna på jobbet

1. Planera din dag – dagen före

Gör en lista på alla dina uppgifter – och när du ska göra dem. Ett tips är dock att inte planera in för mycket. Det måste vara rimligt utifrån den tid du avsatt.

2. Städa ditt skrivbord i slutet på varje arbetsdag

En rörig arbetsmiljö skapar röra i hjärnan och distraherar dig från det du faktiskt ska göra.

3. Gå upp i svinottan

För att verkligen få saker gjorda så måste du se till att din arbetsdag kickar igång i tid. Patel rekommenderar någon gång mellan 05.30 och 06.30. Har du en tidskrävande morgonrutin – gå upp ännu tidigare. Givetvis måste du även justera ditt sänggående efter den nya uppstigningstiden.

4. Träna före jobbet

Vetenskapliga studier visar att en morgonträning får oss att tänka bättre, jobba mer effektivt och därför bli mer produktiva. Så hoppa ur morgontofflorna och på med jympadojorna.

5. Håll dig till schemat

Låt dig inte vika av från den utsatta kursen som du stakat ut. Du har bara en viss begränsad tidrymd till buds och omvägar sinkar dig.

6. Ge dig själv 20 minuter för att komma in ”flow”

”Flow” är vad som händer när du är helt inne i din uppgift och presterar snabbare och på en högre nivå än du gör i snitt. Det kan dock ta en stund att komma in i zonen, så ge det 20 minuter, även om du till en början vare sig känner dig produktiv eller motiverad.

7. Fatta snabba beslut

Beslutsfattande är en tidstjuv. När du ställs inför ett beslut på jobbet, håll dig till 1-minutsregeln. Beslutet kommer att vara lika bra men tar mindre tid.

8. På med hörlurarna

Du stänger ute distraktioner och kan välja det soundtrack som får dig mest fokuserad.

9. Gör det svåraste först

Om du gör den svåraste/tråkigaste/mest omfattande uppgiften först så kommer resten av uppgifterna kännas lätta i jämförelse vilket ger dig medvind när det gäller produktiviteten.

10. Gör skrivjobbet tidigt

Att skriva är en av de mest mentalt krävande uppgifterna som finns. Dock har även skrivandet förmågan att få din hjärna fokuserad och öka din produktivitet. Så förlägg ditt skrivande till tidigt på arbetsdagen.

11. Försök att skippa pendlingen

Om du har långt in till kontoret, försök att korta restiden. Flytta närmare jobbet, skapa en lösning så du kan arbeta hemifrån några dagar i veckan – vad som helst! Det är inte bara det stora slöseriet av tid du vill undvika, själva pendlingen i sig är för de flesta den mest stressfyllda delen av dagen och de stressnivåer som skapas på morgonen försämrar dina chanser avsevärt att prestera resten av dagen.

12. Håll mötena till ett minimum

Om du har varit i svängen länge så vet du att de flesta möten är ett slöseri med tid. Om det är möjligt – undvik dem helt.

13. Kolla inte mejlen det första du gör

Det digitala informationsflödet kan vara lika destruktivt för din effektivitet som möten. Visst, du kommer behöva svara på mejl, kommunikation är så klart viktigt – men låt det inte äta upp hela din dag genom att börja med det.

14. Hitta en rutin och håll dig till den

Repetition är kunskapens moder och ju fler gånger du gör något, desto snabbare och mer effektivt kan du göra det. När du väl har hittat en rutin för en återkommande arbetsuppgift – håll dig till den.

15. Skapa rätt förutsättningar

Gör vad än du behöver göra för att sätta dig i en position där du kan prestera optimalt. Om det betyder att du behöver äta ett mellanmål, öppna fönstret, hitta rätt spellista eller ta en liten meditationsstund – gör det. När du har gjort dessa förberedelser har du skapat en miljö där du är bekväm och har möjlighet att vara som mest produktiv.

16. Sätt klockan på ”belöning”.

Bestäm en stopptid för när du ska sluta med vad du gör och belöna dig själv för att du varit duktig och produktiv. Flytta inte den tiden utan håll dig strikt till den så att du kan lita på var du har målsnöret. Ställ en klocka om du behöver. Fira sedan det väl utförda arbetet genom att belöna dig själv med en kaka, ringa till din bästa vän, pompa och ståt – eller vad nu du vill.