Så drar du ner dina utgifter i januari
Din livsstil 14 Jan 2022 kl: 00:00

Så drar du ner dina utgifter i januari

Låt oss göra en snabb incheckning. Gick det åt mer än väntat till julklapparna, eller var den där flaskan med bubbel på nyår en nolla dyrare än väntat? Om det är till någon tröst så är du inte ensam, i januari har det närmast blivit en del av vår kultur att vara lite fattig. Om du känner dig extra orolig inför hur du ska överleva tills den tjugofemte så vill vi att du ska veta att vi är med dig, och därför tänkte vi dela med oss av några snabba tips för att dra ner på utgifterna dessa kalla veckor.

Budgetera privatekonomin
Över tid går det att skapa en viss känsla för vart ens utlägg hamnar, men utan en kontinuerlig budget är det svårt att verkligen hålla koll. Dela upp dina utgifter i olika kategorier, titta på vart du spenderar mer än du behöver och kan skära ner. Ett klassiskt excel-dokument är en klassiker, men idag finns det flera bra appar som hjälper dig hålla bättre koll på privatekonomin. Kika på din relevanta app store!

Fällan som många fastnar i när de inte budgeterar sin privatekonomi är känslan av att det går bra. För det kan det ju göra, men utan en tydlig översikt på ekonomin är det svårt att hålla reda på när man går över styr, och då är skadan ofta redan gjord när det är dags att betala räkningar.

Laga matlådor
Visst är det lockande att plocka en burgare från restaurang-haket som ligger två minuter bort från kontoret? Så brukar det låta när en av våra kollegor för tredje gången i veckan bestämmer sig för att unna sig. Och det är ju inget fel med det! Samtidigt vill vi hylla vår gamle vän från studietiderna, matlådan.

En trotjänare, som när den görs rätt bjuder på gott hela veckan för en rimlig peng. En viktig påminnelse, för matlådan är inget att skämmas över. Se det istället som ditt nya vardagslyx som kommer spara på budgeten. Vad sägs som att rensa i skafferiet och slänga ihop en wok med hemmagjord teriyaki-sås, eller en pasta med alla grönsaker du köpte för att börja äta mer grönt, men helt glömt bort?

Se över dina prenumerationer
Det är ju lätt att samla på sig prenumerationer nu för tiden. Streamingtjänsterna blir fler och fler och allt fler digitala tjänster väljer att gå över till prenumerations-modellen. Behöver du fortfarande det där HBO-kontot? Betalar du för någon tidning eller tjänst som sällan nyttjas? Börja året med att rensa lite. Saknar du någon av dina prenumerationer är det bara att återvända när du är redo.