Så byter du karriär
5 Mar 2014 kl: 00:00

Så byter du karriär

Mer än sju av tio svenskar har bytt karriärinriktning någon gång. Det visar Manpowers Work Life-undersökning. Och mer än var femte svensk har bytt karriär minst tre gånger.

Framförallt byter vi jobb på grund av längtan efter nya utmaningar. Men det handlar också om att vilja ha bättre möjligheter att göra karriär, en högre lön, eller att man blivit uppsagd eller vantrivdes med sin tidigare tjänst. Och det visar sig att ett karriärbyte kan löna sig på mer än ett ekonomiskt plan. 74 procent av de som deltog i undersökningen tyckte att det blev ganska lyckat eller väldigt lyckat.

Så hur ska du göra om du är sugen på att söka dig vidare?

– Ett hett tips är att söka jobben som ingen annan söker. De osynliga jobben, på företag som inte många känner till men som kan ge finfina karriärmöjligheter.

– Det gäller också att ta reda på vad du egentligen vill. Är du bara missnöjd eller har du faktiskt helt andra ambitioner än ditt nuvarande jobb?

– När du hittat något som känns rätt, var noga med hur du går till väga när du kontaktar ansvarig rekryterare. Det är viktigt att ge ett bra första intryck.

– Till sist – kontrollera så du inte förekommer i massa olämpliga sammanhang på nätet innan nästa arbetsgivare ska googla dig. Städa upp dina digitala fotspår så ökar du chanserna till det där drömjobbet!

 

Främsta skälen till karriärbyte

1. Vill ha nya utmaningar – 33 procent.
2.
Blev uppsagd – 14 procent.
3. Ville förbättra karriärmöjligheterna – 13 procent.
4. Vantrivdes i min tidigare yrkesroll – 13 procent.
5. Ville ha högre lön – 11 procent.

Källa: Manpower