28 Maj 2012 kl: 00:00

Så byter du jobb för en dag

Behöver du inspiration? Gör som Helena Nordström, marknadschef på Destination Jönköping, och byt jobb med någon annan för en dag.

 

Efter ett inlägg på Twitter nappade Magnus Höij, chefredaktör på Internetworld, på hennes förslag om att byta tjänst på prov, och i april var det dags att ta över varandras arbetsplatser.

– Min första tanke var att byta rakt av samma dag, men efter att ha pratat igenom det kom vi fram till att det är smartare att vara på plats tillsammans under varsin dag. På så sätt får man maximal kunskapsöverföring. Vi var ju ute efter att få nya idéer och nya ögon på saker, och då är samtalet oss emellan viktigt, säger Helena Nordström.

 

Genom att tillbringa en arbetsdag vid någon annans skrivbord kan du hämta inspiration utifrån hur andra jobbar, men att låna ut din egen plats till en utomstående kan ge minst lika många nya insikter.

– För mig är det så klart jätteintressant att få feedback på hur jag jobbar och hur vi agerar. Vi jobbar med att marknadsföra Jönköping, och det är väldigt värdefullt för oss att få höra hur någon som verkar i en annan bransch i en helt annan stad ser på hur vi gör det, säger Helena Nordström, som ser jobbytet som en komprimerad form av mentorskap.

– Jag har alltid hämtat inspiration utifrån – man kan aldrig få för mycket av den varan.

 

Att Helena använde just Twitter för sin efterlysning var ingen slump – de sociala medierna är som gjorda för den här typen av samarbeten.

– För mig är Twitter en naturlig kanal, jag använder det dagligen och har fått massor av spännande kontakter och idéer genom sajten. Fast just jobbytarefterlysningen var bara ett spontant infall – men ofta är det ju de infallen som brukar bli riktigt bra.

 

 

Helenas bästa tips för jobb-bytet:

1. Välj en person som representerar en annan värld – det är då häftiga saker kan uppstå.

2. Var lite smart när du väljer och planerar den dag som din stand-in ska vara på plats. Se till att boka in möten där du verkligen kan dra nytta av att få fräscha ögon på verksamheten, snarare än möten där ni ska diskutera administrativa rutiner.

3. Det är samtalet jobbbytarna emellan som är det intressanta – så se till att få ut så mycket som möjligt av varandra när ni ses, och följ gärna upp med ett samtal även efter själva bytet.

 

 

 

 

LÄS MER

 

Kontoren är fyllda av en tigande massa som riskerar att drabbas av 2000-talets svar på burnout – en boreout. Är du en av dem? Testa dig själv!
Jobbet känns trist. Karriären har fastnat i din nersuttna kontorsstol. Lugn. Vi hjälper dig till en lyckad uppsägning som snabbt gör dig anställningsbar igen.
Känner du ett behov av att tugga i dig pennor på mötet? Ställa dig på skrivaren i bar överkropp och dra dåliga skämt? Blanda vodka i din vattenflaska? Då är det dags att följa den här killens exempel.
Semester och tid för eftertanke – trivs du på ditt arbete eller är det hög tid att gå vidare? Shortcut hjälper dig att tolka tecknen.