Tänk dig en arbetsplats där du möts av skratt i korridoren, där chefen skämtar om sig själv och vänder på mötesdagordningen under devisen ”vi tar väl det roligaste först”. Skulle det kännas oseriöst? Eller skulle det tvärtom vara världens bästa företag?
Organisationskonsulten och före detta ståuppkomikern Mike Florette som har skrivit boken ”Oväder i hjärnan – klimathot på jobbet” drar slutsatserna att vi mår bra av att skratta, men inte bara det. Skrattet triggar också igång kemiska processer i hjärnan som gör att vi blir kreativa och lösningsfokuserade.
– När man har roligt glömmer man bort sig själv. Då försvinner den inre kritikern och nya idéer kan flöda fritt. Har du tänkt på hur många bra idéer som dyker upp när man sitter och spånar med sina kompisar? På ett stelt möte har vi svårare att få tillgång till den här kreativa sidan av oss själva.
Ladda inte upp med vitsar
Den som vill uttrycka sin komiska ådra på jobbet gör det bäst genom att skämta om sig själv. Självironi brukar gå hem i de flesta lägen. Till de som vill bli mer humoristiska, men inte riktigt vet hur har Mike några tips.
− Ladda inte upp med en massa vitsar, utan fånga i stället ögonblicket och kasta ut en rolig kommentar. Kanske kan du börja mötet med en anekdot från helgen? Det viktigaste är att det känns kravlöst och avslappnat.
Om du vill skapa en mer humoristisk arbetsplats så finns det dock vissa saker att tänka på menar Mike. Du får till exempel aldrig kränka någon genom dina skämt. Ett ”men jag skojade ju bara” räcker inte som ursäkt.
– Jag säger som Doktor Phil: Om någon kör över min fot så gör det lika ont, oavsett om det var meningen eller inte. Du kan inte styra vad andra tycker är roligt, men undvik själv till exempel sexistiska eller rasistiska skämt.
Men vad är det egentligen som avgör vad vi tycker är roligt?
– I grunden tror jag att vi skrattar åt samma saker oavsett kön eller ålder. Humor handlar mycket om identifikation. Men visst måste man tänka på att en femtioåring har andra referensramar än en tjugoåring. Jag skulle till exempel inte dra ett skämt om Ingemar Stenmark för en grupp högstadieelever.
4 tips − Så drar du skämten som lättar upp på jobbet:
1. Exkludera ingen
Gör alla delaktiga i dina skämt, i stället för att bara vända dig till vissa. Ju fler desto roligare som det brukar heta.
2. Självironi funkar bäst
Undvik att dra ett skämt om någon annan på jobbet, risken att du sårar någon är stor. Skämt på egen bekostnad brukar fungera alla bäst. Dessutom kommer du att ses som en skön person som vågar bjuda på dig själv.
3. Dra nytta av humorn
Visst är du som allra mest avslappnad och kreativ efter ett gott skratt? Utnyttja det genom att börja en brainstorming med ett roligt skämt eller kanske till och med att se ett roligt Youtube-klipp tillsammans?
4. Dra skämten live
Visst kan du skämta eller köra ironi i mejl eller sms om du känner kollegan väl, men en grundregel är att håll dig till skämt öga mot öga så att du inte blir feltolkad. Du vill inte riskera att få ett argt mejl tillbaka där personen undrar om du är helt dum i huvudet.