Så blir du mer autentisk i karriären
2 Dec 2019 kl: 00:00

Så blir du mer autentisk i karriären

När du är på arbetsintervju, säger du kanske de saker du tror att din potentiella arbetsgivare vill höra. Samma sak om du är egen företagare och har ett kundmöte. Tänk om den du har möte med inte är din drömkund, kanske rent av en mardröm? Tänk om den du har möte med sitter på kontakten som kan ge dig ditt drömjobb eller din drömkund? Istället för att bli rekommenderad kanske du får positionen du egentligen inte vill ha eller kunden som inte har samma värderingar.

 

Så älskar du dig själv

Du vet att du kan älska dig själv eftersom du är unik. Det dyrbara i var och en av oss är alla de komponenterna som gör oss unika. Vår unikhet är en gåva som vi lätt glömmer. Endast du kan vara du. Föreställ dig en person som du ser upp till. Föreställ dig nu att den här personen försökte bli dig. Även om din förebild skulle göra allt för att bli dig skulle det inte vara möjligt, bara du kan vara du. När du jämför dig själv med andra är det som om att ta självmord. Självkärlek är att omfamna det som gör dig unik. Hur kraftfullt är inte det? Dina unika visioner och drömmar kan bara komma genom dig.

Våga vara sårbar

Om du vågar berätta vad du försöker överkomma tenderar människor att vilja hjälpa dig. Det handlar inte om att få människor att tycka synd om dig, snarare att våga be om hjälp. Människor gillar generellt att hjälpa andra. Att våga be om hjälp ökar din trovärdighet.

Öva på att bli autentisk

Det finns många lager som hindrar ditt autentiska jag från att träda fram. Andras begränsningar är kanske inte dina. Men om du låter andras begränsningar bli dina för att du inte vill att den andra ska känna sig obekväm så hindrar du ditt autentiska jag. Föreställ dig att din normala hållning är rak rygg med huvudet högt. Om du går in i en stor folkgrupp där alla går med krökta ryggar och blicken nedåt, hur tror du det hade påverkat din hållning? Hade du sänkt ditt huvud något och krökt din rygg? Varför? Antagligen för att du vill smälta in eller inte få de andra att känna sig sämre för sin hållning. Men när vi människor sänker oss till andras begränsningar så gör vi det svårare för oss att våga vara oss själva.

Kommunikation

Vi kan kommunicera vad vi föredrar och ändå respektera normer. Om du inte uppskattar den rådande kulturen på din arbetsplats så kan du föreslå hur du hade uppskattat att det var. Be om dialoger kring hur ni kan skapa en inkluderande kultur där var och en kan vara sig själv men gruppens bästa som mål.

När konflikter ständigt sopas under mattan kan det kännas tufft att bryta tystnaden. Problemen kan ibland kännas för abstrakta för att prata om. Ett sätt att bryta tystnaden är att uttrycka att du inte har ord för det men att stämningen känns oäkta. För att få andra att prata kanske chefen behöver stå bakom eller om du är chef kan du dela med dig av din egen sårbarhet.

Fem tips som gör dig mer autentisk i karriären:

  1. Älska dig själv genom att uppskatta att du är unik. Det är först när du älskar dig själv som du kan vara autentisk.
  2. Genom att våga vara sårbar skapar du tillit och ett förbund med andra. När du är sårbar hjälper du andra att våga dela med sig av sina rädslor, vilket skapar ett öppnare klimat.
  3. Analysera i vilka situationer du känner att du inte kan vara dig själv och varför. Vilka tankar eller beteende kan hjälpa dig att bli mer autentisk i dessa situationer?
  4. Att kunna vara sig själv fullt ut kräver mod och övning. Börja långsamt eftersom det blir ett inlärt beteende med tiden. Vilka situationer är du inte dig själv fullt ut som du hade kunnat börja utmana dig själv i?
  5. Kommunicera även när du inte har svar. Istället för att bli tyst berätta att du inte vet. Även om du inte vet hur du ska lösa en konflikt så bekräfta genom kommunikation att den finns.

av: Ricardo Koanuka