12 Maj 2009 kl: 00:00

Så blir du lycklig – och framgångsrik

Lyckliga människor är mer framgångsrika enligt Bengt Brülde, docent i praktiskt filosofi vid Göteborgs universitet, men det omvända gäller inte alltid – yttre framgångar leder inte alltid till lycka. Enligt honom är den viktigaste faktorn för ett lyckligt arbetsliv att satsa på arbetets innehåll, jobba med någonting som känns meningsfullt och som inte drivs av yttre statusfaktorer och lön, och att vårda dina relationer. Han delar också med sig av vad som inte fungerar:

[q]- Hög status, pengar och att gå på reklamens myter om att vi blir lyckligare av att se bra ut. Nej, du blir inte lycklig om du är snyggare. [/q]

Lyckoforskaren Sonja Lyubomirsky och hennes forskarlag har sammanställt ett diagram över vad som påverkar människors lycka, i alla fall i den västerländska världen. Även om 50 procent av hur lycklig du är enligt detta diagram styrs av generna och 10 procent styrs av personliga omständigheter som civilstånd, ekonomisk status och hälsa, har du makt över resterande 40 procent. Se till att utnyttja den! Här är 12 steg till lycka:

1) Var tacksam!

Tänk det, säg det, skriv ner det – påminn dig regelbundet om vad du faktiskt har. Ett tips är att varje kväll skriva ner tre saker du är tacksam över under dagen som gått. Det kommer öppna dina ögon för allt bra i ditt liv och öva upp din tacksamhetskänsla.

2) Odla din optimism:

Fantisera om drömscenariot för ditt liv. Tro på att glaset är halvfullt.

3) Undvik överanalyser och social jämförelse:

Se till att distrahera dig själv när du börjar snegla på grannens framgång.

4) Välgörenhet:

Gör goda gärningar för andra, vänner eller främlingar, direkt eller anonymt.

5) Vårda relationerna:

Investera tid och kraft i att utveckla dina relationer. Och njut av de du har.

6) Öka engagemanget:

Se till att vara med på de där aktiviteterna som verkligen engagerar dig, som både utmanar och fångar din totala närvaro.

7) Stanna upp och njut:

Ta tid att uppmärksamma livets glädjeämnen.

8 ) Målfokus:

Välj ett eller ett par meningsfulla mål som du satsar tid och kraft på att uppnå.

9) Överlevnadsstrategier:

Öva dig på att hantera stress, motgångar och sorg.

10) Lär dig förlåta:

Sätt din ilska på pränt som ett sätt att förlåta dem som gjort dig illa.

11) Andlighet:

Låt andligheten ta plats in ditt liv, vare sig det är genom att praktisera en religion eller att läsa mer om andliga frågor.

12) Ta hand om kroppen:

Rör på dig, meditera, le och skratta.

Källa: Sonja Lyubomirsky, Lyckans verktyg – En vetenskaplig guide till lycka (Natur & Kultur) och Gabriella Sköldenbergs artikel ”Glada skitar lyckas bäst” i Shortcut Magasin nr 3 – 08.