Så blir du framtidens vinnare
22 Okt 2013 kl: 00:00

Så blir du framtidens vinnare

CSR och hållbarhet har blivit en moralisk fråga för det svenska näringslivet, där arbetsgivarna försöker kompensera sin påverkan genom att göra gott någon annanstans. Men det är fel – istället måste det handla om att det vi faktiskt gör ska vara hållbart. Att hitta en affärsmodell som fungerar både i dag och om tio år, för arbetsgivaren och för samhället. Och varje individ kan göra skillnad. Det menar författaren och hållbarhetsexperten Per Grankvist, som skrivit bästsäljaren ”CSR i praktiken”.

 

Du pratar hellre om att vara ”smart” än att vara hållbar. Vad menar du då?

– Att den smartaste lösningen för din arbetsgivare också är den smartaste lösningen för samhället. Ett enkelt exempel är att släcka lamporna på kontoret när du inte är där. Du sparar pengar och jordens energiförbrukning minskar.

 

Behöver alla bli hållbara?

– Ingen arbetsgivare kan strunta i de här frågorna i dag, det spelar ingen roll hur stort eller litet ett företag är. I ekonomiskt kärvare tider måste alla se över hur man kan använda sina resurser smartare. Att dra nytta av alla medarbetares kunskaper om andra kulturer är exempelvis ett smart sätt att öka servicenivån och få nöjdare kunder. I takt med att fler organisationer blir bättre på att använda sina resurser är jag helt övertygad om att hållbarhet kommer att förändra näringslivet mer de kommande tio åren än internet har gjort de föregående tio!

 

Det har skrivits om CSR och hållbarhet länge, men bryr sig medarbetare, potentiella medarbetare och kunder egentligen om hur hållbar arbetsgivaren är?

– Ja, mer och mer för varje dag. Att vi gillar arbetsgivare som tänker på samhället är en självklarhet, men jag tror nyckeln är att organisationerna också förklarar hur de tjänar pengar på det. I Willys nyaste butiker har man till exempel satt klistermärken på dörrarna till sina nya kylar som berättar att eftersom de gör av med mindre energi så kan Willys hålla låga priser. När du som kund ser att företagens agerande gynnar dig gillar du dem mer.

 

Hur kommer man igång med hållbarhetsarbetet?

– Börja med det lilla, det som snabbt kan ge besparingar. Lättast är energiförbrukning. Det finns ett talesätt som lyder att ”bara man tänker energieffektivisering så har man sparat in 10 procent” och det stämmer ganska väl.

 

Vad är nästa steg?

– Om första steget är att minska resursanvändandet hos din arbetsgivare så är steg två att välja den mest hållbara resursen. Och det måste ske i den ordningen. Visst är det bra om du klimatkompenserar dina resor, men allra bäst är det ju om du inte reser alls, utan istället tar mötet via telefon. Det handlar alltså inte bara om att använda mindre resurser, utan också att fundera över om man kan byta beteende.

 

Så mycket för material och saker – hur ska man tänka kring människorna?

– En medarbetare är en arbetsgivares största tillgång, precis som den är en av deras största kostnader. Om en arbetsgivare arbetar medvetet för att personalen ska må bra så gör de garanterat ett bättre jobb – och då mår hela organisationen också bättre. Det är sunt förnuft.