Så blir du en vinnare
23 Okt 2014 kl: 00:00

Så blir du en vinnare

Vänd motgång till framgång

Framgångrika elitidrottare har egenskapen att kunna vända ett underläge till överläge. Vissa trivs till och med bäst med att flåsa klungan i nacken. Om du har ett ­underläge – se det som någonting positivt. Tänk att det är lättare att jaga än att bli jagad. Leder du? Tänk att du uppenbarligen är bättre än alla ­andra, varför skulle du plötsligt förlora?

Övning: Har du ingen utbildning, är du överkvalificerad, är du en rookie, för ung eller för gammal? Oavsett hur situationen ser ut, så kan du i princip alltid vända på steken genom att se en öppning. Men det kräver att se hela spelplanen och inte minst att du har insikt om dig själv. Träna genom att skriva ner alla fördelar du kan komma på med att befinna sig i just din situation. ”Anledningen till att jag befinner mig i ett guldläge är för att… ”. Om det börjar komma negativa tankar som börjar med ”men”…, mota bort dem direkt! Kom ihåg; Du blir vad du tänker.

Koncentration 2.0

Att nå sina mål handlar i mångt och mycket om att kunna fokusera. Riktiga vinnarskallar kan stänga av världen utanför och vila blicken mållinjen. Det här är inget som majoriteten av befolkningen föds med, med det går att tränas upp.

Övning: Ta med en arbetsuppgift och sätt dig på en parkbänk där det är mycket liv runt omkring dig och försök att gå in i dig själv. Se hur länge du kan läsa utan att bli störd av yttre moment och klocka tiden. Skriv ned ditt resultat och se till att slå den tiden nästa gång. På så vis kommer du att träna upp förmågan att gå in i uppgiften du har framför dig här och nu, vilket är A och O för att lyckas i det långa loppet. Övning ger färdighet.

Dina medmänniskor är din miljö

Du bestämmer själv vilka du vill omges av. Dock kommer du alltid att stöta på energitjuvar som dränker din dag i strunt och negativitet. Då gäller det att kunna spara din energi till bättre ändamål.

Övning: När du befinner dig i kontakt med en energitjuv, träna på att inte låta dig knäckas. Låt allt det du störs av rinna av dig. Prova att fokusera på personens positiva egenskaper eller välj att helt enkelt inte lyssna. Om inte ens den här personen kan knäcka dig kan ingenting knäcka dig. Kom ihåg; Det som inte dödar, härdar.

Bygg mentala muskler

Att ha ett positivt tänkande kan låta klämkäckt. Men mycket av mental träning och vinnarmentalitet handlar om att ha rätt inställning. Det kan ta tid att bemästra men om du blir herre över dina egna tankar kan du hantera de flesta situationer.

Övning: Försök att klara av en hel dag utan negativa tankar. Det kan vara svårt att bli uppmärksam på när de negativa tankarna smyger sig på, så prova gärna med att kommentera dem högt. ”Nu tänkte jag att jag inte var snabb nog att lämna in rapporten”. Klocka frekvensen och skriv ner hur många timmar (eller minuter) du klarar. Försök slå den tiden. Försök fokusera på vad som kan vara bra allt som händer under en dag. Om du klarar av en hel dag utan negativa tankar har du fått svart bälte i mental styrka.