Så blir du en vinnande nätverkare
7 Mar 2013 kl: 00:00

Så blir du en vinnande nätverkare

Varje år genomför Universum en undersökning bland högskole- och universitetsstudenter som resulterar i en lista över Sveriges mest populära arbetsgivare – FöretagsBarometern. Det här året fick
alla studenter som deltog i undersökningen möjlighet att tävla om vem som är bäst på att nätverka.

Tävlingen gick ut på att samla ihop så många respondenter som möjligt till undersökningen. Den här veckan har de tre stora vinnarna korats, som alla fick varsin iPad Mini. På första plats kom David Bergman som totalt fick ihop 158 svarande. Tvåan Filip Erlandsson fick totalt ihop 103 svarande och bronsmedaljören Gustav Jönsson fick ihop 88 svaranden. Nedan tipsar vinnarna om sina bästa karriär- och nätverkstips!

Tredje plats  – Gustav Jönsson natverk-vinnare.jpg

Gustav är 23 år och går andra året på Handelshögskolan i Göteborg där han läser ekonomprogrammet med kinesisk språkinriktning.

Grattis till priset! Hur gick du till väga för att få ihop så många respondenter?
– Tacktack! Jag agerade hök på Facebook och högg tag i alla studentvänner jag hittade.. Sen snackade jag mycket med folk jag träffade i skolan, och frågade om de ville hjälpa mig i tävlingen och
samtidigt bidra lite till rankingen av arbetsgivare i Sverige.

Hur fick du reda på tävlingen?
– Jag gjorde FöretagsBarometern själv efter att ha träffat Universum på skolans arbetsmarknadsmässa, lite senare damp information om tävlingen ner i min inkorg på mailen.

Vilket är ditt bästa nätverkstips?
– I en sådan här tävling är det ingen idé att försöka gömma att du tävlar! Folk gillar att hjälpa dig när du ber om det. Inklistrad text blir ingen charmad av, berätta vad du har för syfte och varför de ska offra
sin tid för att hjälpa dig. Ärlighet och lite glimt i ögat kommer man långt på!

Vilket är ditt bästa studietips?
– Tänk inte så jäkla mycket. Det är bara att hugga tag i en ände av ämnet du ska lära dig, och börja tugga dig igenom! Innan du fattar vad som hände är tentan skriven och klar.

Vilket är ditt drömjobb och vad vill du helst göra i karriären?
Jag är ju tokfascinerad av Kina och tänker definitivt prova på att jobba där efter studierna. Min stora dröm är att vara med i den stora tävlingen om framtidens största konsumentmarknad. Tänk dig känslan av att ta ett riktigt bra svenskt varumärke till Kina och göra det till det absolut hetaste i Shanghai! Där har du en riktig utmaning…


Tvåan Filip Erlandsson
natverk-tvaan.jpg

Filip är 23 år och går fjärde året på KTH där han läser till civilingenjör i medieteknik.

Grattis till priset! Hur gick du till väga för att få ihop så många respondenter?
Tack! Jag använde mig mycket av sociala medier, främst Facebook men även Twitter. På Facebook spammade jag min newsfeed med regelbundna statusuppdateringar med vädjan om att svara på enkäten. Jag är också med i en grupp på Facebook som är för KTH-studenter och som har knappa 7000 medlemmar där jag troligtvis nådde en större grupp. Sedan pratade jag även med vänner i skolan och på fritiden.

Hur fick du reda på tävlingen?
– Jag fick ett mail från Universum om tävlingen, då jag tidigare deltagit i FöretagsBarometern. Det var dock ett senare mail om en uppdatering av tävlingen när den väl pågått i en vecka och där det fanns en länk till deras Facebook-sida, som jag började intressera mig för tävlingen.

Vilket är ditt bästa nätverkstips?
– Använd så många olika kanaler som möjligt och försök få ditt nätverk att sprida det vidare.

Vilket är ditt bästa studietips?
– Det finns inga andra genvägar än att plugga hårt och försöka vara ute i god tid. Har man svårt för någonting så finns det alltid någon kamrat att diskutera problemet med.

Vilket är ditt drömjobb och vad vill du helst göra i karriären?
– Utvecklingen inom medieteknik har gått snabbt framåt de senaste åren med Spotify, webb-tv och sociala medier som exempel. Min förhoppning är att få vara med och fortsätta driva denna utveckling.
I vilken roll detta sker, designer, utvecklare, projektledare eller  någonting annat, det får vi se.

Vinnaren David Bergman david-170x200.jpg

David är 23 och läser första året på masterprogrammet i biomedical engineering på Chalmers, fjärde året på civilingenjörsutbildningen.

Grattis till priset! Hur gick du till väga för att få ihop så många respondenter?
– Jag spred det till medstudenter, men framförallt använde jag mailutskick för att nå så många som möjligt. Försökte på sociala medier men kom fram till att mail var effektivare.

Hur fick du reda på tävlingen?
– Jag fick ett mail av Universum.

Vilket är ditt bästa nätverkstips?
– Vara öppen för nya och ”gamla” kontakter och inte vara rädd för att fråga för att få reda på information.

Vilket är ditt bästa studietips?

– Avhåll längre stunder för att fokusera istället för lite då och då, samt ta små korta pauser när det blir
som segast för att få upp fokus. Och själklart hitta en plats/ett sammanhang där du kan fokusera.

Vilket är ditt drömjobb och vad vill du helst göra i karriären?
– Skulle jag få välja fritt skulle det vara någon typ av teknisk utveckling av hjälpmedel för enskilda individer eller utrustning för sjukhusmiljöer eller liknande. Jag vill vara i ett sammanhang där jag kan känna att jag är en hjälpande hand och kan lära mig och få utmaningar.