Så blir du en karriärhjälte
28 Nov 2016 kl: 00:00

Så blir du en karriärhjälte

Back to school

Traggla glosor, damma av liggande stolen och återse gamla kungar och revolutionärer. Oavsett om du var pluggis eller skoltrött när det begav sig kan du bli läxhjälpare. Du behöver inte ens gilla läxor – så länge du gillar att hjälpa andra. Var med och påverka och gör skillnad i barn och ungdomars liv och framtid. Kolla upp närmaste organisation eller förening, som läxhjälpare är du alltid poppis!

Släpp loss fantasin

Plocka fram din barnsliga sida och lek för en bättre värld. Organisationer som Röda Korset, Unicef och Unga Örnar är ofta i behov av lekvolontärer som bidrar till en rolig och meningsfull fritid för barn som varit på flykt. Är du en pysselmästare eller sitter du på ett stort lager barnramsor? Oavsett så gör du en ovärderlig insats – lek och fantasi lyfts nämligen fram som en av de stora friskfaktorerna i Unicefs handbok ”Möta barn på flykt”.

Kanalisera loppisbegäret

Är du loppis och second hand-tokig? Slå två flugor i en smäll och hjälp organisationer som Röda Korset och Erikshjälpen i deras butiker, eller ställ upp som transporthjälp för hämtning och lämning av möbler, kläder och prylar. En unik chans att dyka ner och rota bland skänkta skatter och samtidigt göra en hjälteinsats för behövande.

Körsång som integration 

Brist ut i sång! Musik förenar över språk- och kulturgränserna och körsång är ett ypperligt tillfälle att både öva skalor och träffa nya människor med olika bakgrunder. För nyanlända svenskar kan sången vara en väg in i samhället och ett briljant sätt att träna språket och höra hur svenska ord låter. Leta upp en kör nära dig eller starta en egen!

Hjälp andra – prata om dig själv

Ta chansen att babbla om dig själv och ditt jobb till någon som verkligen bryr sig – på riktigt. Genom fackförbundet Jusek kan du karriärluncha med en nyfiken universitetsstudent och berätta om ditt yrke, din bransch, kunskaper och erfarenheter. Det är både smickrande och utvecklande att få berätta om sitt arbete!

Bli en datahjälte

Tillhör du internetgenerationen som lattjat www och datorer från tidig ålder? Bli datorstödjare! Det finns många där ute som har bristande datorkunskaper och som behöver din hjälp med att lösa uppgifter och motiveras till fortsatt lärande. Till Datorstödet på Stockholms Stadsbibliotek kommer personer för att få hjälp med allt från att öppna ett Word-dokument till att skaffa sig ett e-postkonto. Slå ett slag för framtiden – få med alla på datatåget!

Gör underverk med kod

Kodvirtuoser och teknikgurus, se hit! Briljera med dina skills eller ge dig själv en saftig utmaning genom att hjälpa någon organisation du gillar med att exempelvis bygga en app eller strukturera upp en databas. Experthjälp inom IT är alltid guld värt, och din goda volontärgärning kan dessutom bli ett case som du kan visa upp i professionella sammanhang. Win-win!

Läs mer: Trenden: En karriär med ett högre syfte

Fika för skillnad

Bor det en liten sockerbagare i dig? Gillar du mö- ten över generationsgränserna? Då är fikavolontär något för dig! Organisationen Äldrekontakt ordnar fikaträffar för ensamma äldre runtom i Sverige som gärna vill träffa nya vänner. En söndagseftermiddag i månaden bjuds det på fika, skratt och gemenskap hemma hos någon av organisationens fikavärdar. Gott i dubbel bemärkelse!

Vässa kompetensen

Sugen på att slipa dina skills inom ledarskap och organisation? De flesta ideella föreningar är i ständigt behov av personer som vill leda och utveckla verksamheten, och det kan handla om allt från att hålla i ett seglarläger till att hitta sätt att stimulera volontärer till ett långsiktigt engagemang. Gör en god gärning och få samtidigt unika kunskaper och erfarenheter direkt från fältet. Din arbetsgivare kommer att jubla!

Gör en stilbragd

Modelejon, fram med saxen! Maxa kreativiteten och förvandla trasor till it-plagg som istället för att slängas kan säljas på nytt till förmån för välgörenhet. Organisationer som Stadsmissionen och Röda Korset har olika remake-grupper som ger omoderna eller trasiga kläder en andra chans och som samtidigt gör en hjälteinsats för miljön. Gå med i en befintlig designgrupp eller starta en egen i ditt område.