Så blir du ditt bästa jag – här och nu
17 Okt 2013 kl: 00:00

Så blir du ditt bästa jag – här och nu

Det är inte alla som lyckas behålla den mentala fräschören som man kanske har under sommaren, även resten av året. Här ger redaktionen dig ett helt gäng med tips som förhoppningsvis får dig att anamma hösten med en klackspark.

1. Spara alla trevliga mejl du får i en speciell mapp och öppna den när du känner dig lite låg och energilös. Om du någon gång tvivlar på dina superkrafter har du svart på vitt att de faktiskt finns där. Läs – om och om igen.

2. Ring någon du tycker om och som du vet står på din sida vad som än händer. Oavsett om det är en kompis, en förälder eller en kollega så kommer du få höra hur bra du är och förhoppningsvis få du lite perspektiv på det som känns dassigt. Alla behöver en terapeut av något slag!

3. Klä upp dig lite extra på jobbet. Dra på lite läppstift, ta en färglad slips eller din finaste mönstrade tröja – vad som än får dig känna dig lite piffig. När du känner dig fin sträcker du lite extra på ryggen och kan även håva in komplimanger både här och där, vilket får dig att sträcka på ryggen ännu mer. Plötsligt är den goda cirkeln igång. Utseendet är inte allt, men det påverkar.

4. Säg vad du tycker är bra. Att ge sin omgivning komplimanger sätter igång flödet av positiv energi då du gör andra glada, och det i sin tur smittar av sig. Även om du känner dig skeptisk till det mesta finns det alltid något eller någon som förtjänar en komplimang. Inte minst du själv.

5. Om du tycker något är dåligt, säg det. Men ge kritiken på ett omtänktsamt och konstruktivt sätt. Det gör att du känner dig som en starkare person som vågar uttrycka sina åsikter, samtidigt som du slipper gå och hålla inne en massa dålig energi.

6. Gör listor! Det finns få saker som är så tillfredsställande som att kunna bocka av en lista. Här finns inga begränsningar, lista vad du ska göra i veckan, vart du vill resa, vad du vill ha åstadkommit inom ett år, vilka karriärmål du vill uppnå. Detta gör ditt liv mer organiserat samtidigt som du kan sätta mål för framtiden och får något att sikta mot.

7. Hitta en träningsform som passar, eller inte passar, dig. Vad du än väljer så kommer du garanterat att känna dig hundra gånger mer peppad på vägen hem än dit.

8. Gör en omstart. Bryt dina mönster, byt jobb, flytta. Du får en grym självförtroendeboost när du känner att det är du och ingen annan som styr över ditt liv.

9. Ge dig själv en lite för fin present. Det är du värd!

10. Ge någon du tycker om en lite för fin present. Generositet är en känsla vi alla borde vältra oss i lite oftare. Gör hjärtat mjukt.

11. Om du känner dig uttråkad på jobbet, utmana dig själv. Sätt upp mål som bara du vet om och se till att genomföra dem. Du får inte bara tillfredsställelsen av att nå nya höjder rent kompetensmässigt, du kan också ta fram och peka på resultaten vid nästa löneförhandling.

12. Anmäl dig till en kvällskurs där du vet att du kommer vara absolut sämst. Acceptera faktum och lär dig skratta åt det. När du sedan utvecklas kommer det kännas som en seger utan dess like!

13. Köp ett bra regnställ. Då kan inget stoppa dig, oavsett situation. Du blir din egen superhjälte.