Så blir du chef för första gången – 4 tips
9 Apr 2013 kl: 00:00

Så blir du chef för första gången – 4 tips

Att landa en chefsposition kan kännas som ett klassiskt moment 22 – du behöver chefserfarenhet för att få jobbet och du behöver jobbet för att få chefserfarenheten. Men drömmen om ledningsgruppen kan bli sann. Maria Eriksson, vd och chefsrekryterare på Poolia Executive Search AB, berättar hur du gör för att öka dina chanser.

 

Chefa till dig

För att få chefsjobbet gäller det förstås att bete sig som en ledare. Men hur gör man det? Poolia Executive Search har undersökt vilka egenskaper som värderas högst hos chefer, bland annat genom intervjuer med höga beslutsfattare inom svenskt näringsliv.

– Beslutskraft och verkställande kraft är populära egenskaper. Personlig mognad och moralisk kompass står också högt på listan, säger Maria.

 

För dig som saknar ledarerfarenhet blir det förstås än viktigare att visa dessa ledaregenskaper tidigt, så att du kan komma ifråga för en intervju. Det gör du bäst genom att vässa ditt cv.

Visa upp din beslutskraft och verkställande kraft genom att berätta om mål som du uppnått – i vad du än har tagit dig för. Den personliga mognaden och moraliska kompassen är svårare att få fram i ett cv, men det går att uttrycka genom ödmjukhet. Dröm-cv:t för en chefsrekryterare säger ”Jag har uppnått detta, men jag gjorde det inte ensam.” Går det att ge ett mer konkret exempel på vad ”besluts­krafterna” kan vara så målgruppen förstår.

 

Branschen bestämmer

I vissa branscher är det svårare att rekryteras in som chef utan tidigare chefserfarenhet och i andra är det lättare. Sitter du på specialistkompetens ligger du bra till, menar Maria Eriksson.

– Om du inte har varit chef tidigare, leta efter jobb där din specialistkompetens kompensera för brist på ledarerfarenhet.

Ett misstag som många gör är att söka chefsjobb vitt och brett. Tumregeln är att du ska kunna pricka in jobbannonsens krav till 75 procent för att söka positionen – och att du ska brinna för jobbet. Söker du för brett får jag som rekryteringskonsult en känsla av att du inte har självinsikt, och självinsikt är en viktig framgångsfaktor i ledarskap.

 

Olika ledarstilar

Sist men inte minst menar Maria Eriksson att arbetssökande vinner på att sätta sig in i den arbetsgivare de vill arbeta för. Olika ledarstilar är eftertraktade vid olika tillfällen, beroende på vilka utmaningar arbetsgivaren i fråga står inför. Ju mer du vet, desto mer kan du lyfta fram att du är rätt person för jobbet.

 

Hitta chefsjobbet – 4 tips

1. Hitta jobben som kräver specialistkompetens.

2. Sök jobb som du kan och brinner för.

3. Lusläs annonsen och lär känna företaget.

4. Kommunicera dina ledaregenskaper i ditt cv.

 

 

I samarbete med våra kunder och partners
Insights:

 

Företagen som satsar på unga chefer

 

IKEA

Charlotte lyfter sitt team

Chefsrollen är ingen slutstation. Som Sales Manager utvecklas Charlotte Ankarcrona varje dag.

» ”IKEA ser potentialen i medarbetaren”

 

XYLEM
”Närvaro är viktigt”

Martin Lindvall är produktionsledare på vatten- och pumpteknikföretaget Xylem i Emma­boda.

» Så här är det att var ung chef på Xylem

 

INFRANORD

Madeleine påverkar varje dag

På Infranord sätts medarbetarna i fokus. Det är Madeleine Segerquist ett bevis på.

» ”Stora resurser på kompetensutveckling”