6 Okt 2011 kl: 00:00

Så blir den nya Facebook-profilen – och så blir du först med den

På lördag lanseras den nya Facebook-profilen som de kommande veckorna succesivt kommer införas på Facebook. Den kommer bestå av en tidslinje där dina besökare lätt kan klicka fram dina statusuppdateringar och bilder från åratal tillbaka. Det blir en stor förändring. Första intrycket är rörigt, förvirrande och jobbigt. Men om du använder den rätt och lägger ner lite tid på den kan den bli ett riktigt snyggt CV (håll utkik efter en artikel om det inom kort). Hur den kommer att fungera i din varje dag-kontakt med andra återstår dock att se.

 

Bestäm vem som får se vad

Nu kommer det bli väldigt lätt för dina kontakter att snabbt se allt som du postat publikt på Facebook, sen flera år tillbaka. Söker du jobb? Många rekryterare Googlar dig. Har du en publik Facebook-profil kollar de även av den och kan enkelt se alla dina publika uppdateringar sedan du gick med i Facebook.

 

Det kan alltså vara läge att ställa in vem som får se vad på din profil. Det gör du genom att klicka på pilen längst upp till höger i den blå listen. Välj alternativet ”sekretessinställningar” och se till att de stämmer med det som du känner dig bekväm med.

 

Vill du ändra inställningar för ett redan postat inlägg kan du istället hålla musen i högra kanten på inlägget på din profilsida, klicka på jordgloben som dyker upp (eller i nya profilen på pennan) och välja vem som får se det.

 

Som överkurs kan du dela in dina vänner i olika listor (förslagsvis ”business”, ”bekanta”, ”familj” och ”nära vänner”). Nu kan du välja att posta inlägg som bara visas för en specifik vänlista genom att klicka på jordgloben bredvid skicka-knappen. Exempelvis kan du berätta att du är duktig på jobbet för dina ”business”-kontakter, att du precis städat för din familj, och att du egentligen är bakis efter en galen 30-års fest för dina nära vänner.

 

Skydda dig mot ny spårningsfunktion!

Samtidigt som Facebook släpper en ny profilsida som stjäl din uppmärksamhet inför de lite lömskt en ny spårningsfunktion. Den gör att de känner av var du surfar på nätet – även efter att du loggat ut från sajten. Information som de kan sälja till annonsörer och tredje part. Det här är förbjudet enligt svensk lag och Datainspektionen kommer att ha ett möte med Facebook i oktober. Vi får se vart det leder.

 

Så länge vill man ju stoppa spårningen. Och det är inte lätt. De bästa alternativet just nu är att surfa med webbläsaren Google Chrome och använda insticksprogrammet ”Facebook Disconnect”. (Sen är visserligen frågan vad Google gör med sin allsmäktighet.) Ett annat mer tidsödande alternativ är att du raderar cookies i din webbläsare varje gång du loggar ut från Facebook – men då försvinner alla cookies, även de som exempelvis sparar lösenord på dina favoritsajter.

 

Skaffa den nya proflen redan nu!

Nyfiken på nya profilen? Då kan du faktiskt få den redan nu genom att följa steg för steg-guiden här.

 

 

Läs mer!

 

Så söker du jobb via sociala medier
Drömmen vore väl direktkontakt med rekryterare. Sluta dröm och ta kontakt online!
» Så här gör du!

 

 

 

Han bloggade sig till drömjobbet
När Andreas Karman varslades skrev han ett inlägg om det i sin blogg. Redan dagen efter hade han blivit kontaktad av flera företag som erbjöd honom drömjobb.
» Så här lyckades han


 

Så nätverkar du på nätet
Ett stort nätverk gör det lättare för dig att knipa drömjobbet. Idag finns mängder av möjligheter att utveckla ditt professionella nätverk online.
» Så här gör du!

 

 

Chefen ser vad du gör på nätet
Ständigt uppkopplade. Vi publicerar bilder och videos på sociala nätverk och funderar över livets små och stora problem i våra bloggar. Men se upp så inte ditt sociala nätverkande skadar din karriär.
» Så här gör du!

 

Hon rekryterar via sociala nätverk
Jobbportaler och CV-databaser har spelat ut sin roll, nu är det sociala nätverk som gäller. Det anser rekryteraren och Shortcutmedlemmen Sabina.
» Så hittar du drömjobbet via sociala medier.