Så blev Oskar, 41, ekonomiskt fri
13 Okt 2017 kl: 00:00

Så blev Oskar, 41, ekonomiskt fri

Efter ett längre semesterår i Mexico bestämde de sig. Oskar och frun Maribel Lindberg kände: det var så här de fritt de ville leva, jämt. De ville kombinera mer ledig tid tillsammans med barnen med möjligheten att ge sig hän till sådant de själva tyckte var intressant och utvecklande.

— Vi hade, som så många andra, känt att vi inte räckte till. Det var svårt att helt ge sig hän på jobbet då familjelivet ställde vissa krav och vi räckte inte heller till hemma då jobbet tog upp mycket tid. Vi ville ha större friheter. Samtidigt ville vi inte sluta jobba, vi ville bara inte att jakten på nästa krona skulle styra allt.

Paret började leta inspiration på bloggar och såg över både sparandet och sina vanor. Framförallt handlade det om att vända och vrida på vad som ansågs som ”nödvändiga utgifter”. De började köpa mat efter säsong och laga den från grunden medan inköp som inredning, kläder och elektronik gjordes secondhand och utifrån behov. Genom att flytta nämnare barnens skola kunde de spara in på transport och boende och även om det krävdes lite mod i början märkte de snart resultat.

”Många tror att det handlar om att jaga besparingar och snåla in på allt det goda i livet men det är inte där de stora förändringarna sker.” 

— Så klart var vi också lite oroliga och det var lätt att fastna i risktankar från början. Men för oss har möjligheten att leva lite enklare minimerat riskerna, just eftersom vi inte är lika beroende av ett stort kapital. En stor livsstil däremot kräver ofta stora inkomster för att kunna finansiera den, och då är det svårt att ersätta den inkomsten med något annat än ett heltidsjobb.

Nu lever familjen drömmen de såg framför sig de där månaderna i Mexico. Medan barnen går skola bloggar och föreläser Oskar, Maribel jobbar med olika projekt inom hållbar design och loven spenderar de lediga tillsammans. Och Oskar menar att resan dit har varit enklare än vad både han och familjen först trodde.

— Många tror att det handlar om att jaga besparingar och snåla in på allt det goda i livet men det är inte där de stora förändringarna sker. Så klart sparar du på att ta med en matlåda på jobbet och ett billigare elavtal men mest handlar det om hur du designar ditt liv utifrån vad som är viktigt för dig. Vi äter fortfarande ute ibland, vi firar födelsedagar och framgångar och även om vi reser mer sällan men är borta längre perioder. Skillnaden är att vi gör det med bestämda förutsättningar, utan att behöva kompromissa med vårt sätt att leva. Det är frihet för oss.

Oskars spartips

1. Håll koll på pengarna och var de tar vägen. Om du inte kommer ihåg prislappen, hur kan du då ha någon aning om du är nöjd med priset?

2. Lev lokalt. Bo så att du kan gå/cykla till nästan allt du behöver och vill göra.

3. Låt saker ta tid. Det mesta blir bättre och billigare om man låter det ta lite tid. Bo in er innan ni renoverar, tänk över klädbehoven innan ni köper och låt grytan koka en timme extra.